Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Januarifattigt dalfolk säljer guldet

När det under januari kan vara lite extra skralt i kassan säljer länsborna sitt guld som ligger i byrålådan.
Mest guld säljer Avestaborna, men det renaste och mest pengaingivande guldet finns i Borlänge.

Annons

Företaget Guldbrev har listat vilka orter i Dalarna som säljer mest guld, men också vart i länet som det renaste guldet finns. Det renaste guldet, det vill säga det som har högst karathalt per gram såldes i Borlänge. Borlängebornas guld betingade i genomsnitt 202 kronor per gram guld. Det kan jämföras med Ludvika som i genomsnitt bara fick in 171 kronor per gram.

Mora delar topposition med Avesta när det kommer till de som sålt mest guld. Det rör sig om ungefär 21 gram rent guld per säljtillfälle. Trots det så är Mora-guldet det med lägst genomsnittlig karathalt, alltså det minst fina och rena guldet. 168 kronor per gram såldes guldet från Mora i snitt för, jämförelsevis med Borlänges 202 kronor för samma viktmängd.

Avesta tar ändå hem priset för de i länet som både sålt mest guld, och som fått mest pengar per gram. Snittintäkten som Avestaborna gjorde när de sålde sitt guld var 3702 kronor och alltså det absolut högsta beloppet i länet.

Faluborna sålde allra minst guld, endast 14 gram rent guld per säljningstillfälle. Trots det kunde det guldsäljande folket i Falun få in 2581 i snitt per försäljning.

Mer läsning

Annons