Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland tema för dansfesten

Annons

Årets kursutbud får i år en stark prägel av Jämtland och Härjedalen. Dansledare och spelmän kommer för låt- och danskurserna under Rättviksdansen den 25-29 juli.

- I fjol var temat Hälsingland, med mycket hambo. Nu blir det istället danser som exempelvis Föllingedanser, som var populära under det förra sekelskiftet. Som polskor här i Siljansbygden vid samma tid, säger Brita Ström.

Invigningstalare är ännu inte helt spikad. Mycket talar dock för att kulturkändisen Evert Ljusberg, "Jämtlands president", kommer.

- Inget är dock klart med det. Men vi hoppas, säger Edenius.

Det nationella mångfaldsåret innebär att det bland annat blir afrikansk musik och dans i utbudet - i samarbete med Stiftsgården.

- Det blir "workshop" med två kända danslärare i afrikans dans, säger Edenius.

Totalt planeras ett 15-tal olika kurser med ett hundratal deltagare. Nytt är även en viskurs med "läten", som kulning. De populära polskekurserna ska också utvecklas alltmer internationellt.

- Vi satsar bland annat på en avancerad polskekurs helt på engelska. Orsaken är att vi har många utländska gäster. Bland annat vet vi att det kommer ett 20-tal japaner, säger Geine.

Fjolårets evenemang gick ihop ekonomiskt.

- Det blev till och med ett litet plus. Vi fortsätter i samma form som det senaste året med den uppskattade gatufesten i samarbete med köpmännen. Även de dagliga gratisuppvisningar på samhället och kvällsprogrammen på parken genomförs.

- Det vi önskar kanske mest just nu är att Rättvikarna kommer till evenemanget. Nu har det varit övervägande besökare från andra orter. Vi har i alla fall Sveriges äldsta och livskraftigaste dansfestival sedan 1973, säger Geine Edenius.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons