Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtar sätter snurr på Rättviksdansen

Annons

Rättviksdansen, en internationell folklorefestival med mängder av gäster, hoppas på att alla kostnadsfria aktiviteter i centrum i Rättvik ska skapa härlig festivalstämning med mycket svensk och internationell musik.

- All dans, utom dansen på Storgatan, sker under tak. Vi är därför inte så väderberoende, men Rättviksdansen är scenframträdanden och den som vill besöka festivalen behöver inte alls dansa. Alla som kan gå kan dansa och vi har flera möjligheter för människor som vill lära sig dans att börja under Rättviksdansen, säger Geine Edenus, ordförande för Rättviksdansen och kursansvarig.

Festivalen pågår i fem dagar och inleds med Bodadag den 24 juli.

Nästa dag är en Rätvikdag och onsdagen är välkomstdagen med invigning vid Enån.

Invigningstalare är Ewert Ljusberg, republiken Jämtlands president. Paraden går genom Rättvik och förutom Sid Jansson och Ewert Ljusberg i full frihet möter Dalarna Jämtland och resten av världen när festivalens olika gästartister framträder i Rättviksparken.

Festivalens gäster kommer från Iran, Portugal och Israel.

Fem svenska invandrargrupper kommer med dansare.

I ungdomens hus blir det workshops i dans, bland annat indisk tempeldans.

I Folkmusikens hus blir det debatt och samtal kring mångkulturåret 2006.

Samtalsledare är Emil Plisch från kommittén för samordning av mångkulturåret 2006. Samtalar gör bland andra Astrid Assefa, chef för Dalateatern, Magnus Bäckström, chef för Uppsala konsert och kongress. Rusmira Dervisic, länsstyrelsen och Josef Erdem, Dialogen Borlänge.

Kvällarna är fyllda av program och scenframträdanden i Rättviksparken. Husband är bandet Fomp.

Det bjuds dansbandsmusik bland annat med Black Jack och så blir det disco.

Under hela festivalen pågår en mängd kurser, bland annat i afrikansk dans, polskor från Dalarna och Jämtlands- och Härjedalslåtar på fiol.

- Naturligtvis har vi även majstångsresning vid Enån och i år har vi Mörksuggan, nu inomhus med pub, det tror jag kan bli bra, säger John Helgander, sekreterare och pr-ansvarig, som väntar cirka 12000 besökare till festivalen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons