Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställda lönenivåer

Annons

Under de senaste veckorna har det varit en hel del debatt om lönesättningen och hur den går till inom Borlänge kommun. Facket anser att den inte fungerar som det var tänkt. Sktf vill att de centrala parterna ska komma till Borlänge och visa hur det ska fungera.

Frågor ställs också om löneskillnader beroende på kön eller etnisk bakgrund. Några sådana ska dock inte förekomma, enligt nya kommunalrådet Nils Persson. Han anser att lönerna är jämställda, när det handlar om samma arbete.

- När det gäller löneskillnader på lika arbeten kan vi nog säga att det inte finns några löneskillnader som beror på kön eller etnisk tillhörighet.

Men när det gäller liknande, eller likvärdiga, arbeten menar Nils Persson att det är svårare. Bland annat enhetscheferna inom äldre- och handikappomsorgen anser att de tjänar för dåligt. Deras arbeten är enligt deras bedömning likvärdiga med skolledarnas. De senare har högre löner:

-Där pågår en arbetsvärdering under ledning av personalkontoret.

Avsikten är att resultatet av denna ska ligga till grund för en jämställdhetsvärdering inför 2007 års löneöversyn.

- Om felaktigheter framkommer ska dessa rättas till under en treårsperiod efter att felaktigheter upptäckts, säger Nils Persson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons