Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobsson nekar til brott

Annons

Jag lovar att det blir action i rättssalen, sade den förre pressekreteraren i Liberala ungdomsförbundet, Per Jodenius, när han i morse kom till Stockholms tingsrätt.

Där är han en av de sex som åtalats för dataintrånget hos socialdemokraterna under valrörelsen. Fyra av de misstänkta hade positioner inom folkpartiet eller dess ungdomsförbund.

Folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson nekar till anstiftan till anstiftan till dataintrång. Det framkom när rättegången inleddes. Också partiets presschef Niki Westerberg, som är misstänkt för anstiftan till dataintrång, nekar.

Däremot medger Per Jodenius, före detta pressekretare i Liberala ungdomsförbundet (LUF), dataintrång men nekar till den andra åtalspunkten; anstiftan till samma brott.

Den förre ordföranden i LUF Väst Nicklas Lagerlöf nekar till dataintrång. Ett sådant medger dock den före detta Expresenreportern Niklas Svensson, som också i förhören medgett att han tre gånger tagit sig in i socialdemokraternas databas.

Den sjätte åtalade, SSU-ombudsmannen Niklas Sörman, erkänner dataintrång men nekar till åtalspunkten falsk angivelse.

Socialdemokraterna har valt att inte begära skadestånd av de åtalade, även om dataintrången lett till allvarlig ideell skada, enligt partiets advokat Percy Bratt.

Bratt pekade på att det interna datanätet Sapnet innehöll "mycket central information", till exempel strategi för hur den borgerliga alliansens skulle bemötas i valrörelsen, uppgifter om socialdemokraternas äldrevårdskampanj och valplanering.

TT

Mer läsning

Annons