Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobsson nekar til brott

Annons

Rättegången om folkpartiets dataintrångsskandal mot socialdemokraterna under valrörelsen är nu inletts i Stockholms tingsrätt. Partiets förre partisekreterare Johan Jakobsson, som är en av de sex åtalade, nekar brott. Också partiets presschef Niki Westerberg, som är misstänkt för anstiftan till dataintrång, nekar.

Den före detta partisekreteraren Johan Jakobssons advokat Per|E Samuelsson är starkt kritisk till åtalet mot hans klient. Jakobsson är åtalad för "anstiftan till anstiftan till dataintrång". Det är en gärning som inte är kriminaliserad i svensk lag, hävdade Samuelsson i rättssalen.

I en paus under rättegången uppgav Samuelsson för journalister att åklagaren gett efter för det allmänna trycket och åtalat Johan Jakobsson.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Johan Jakobsson den tidigare pressekreteraren i Liberala ungdomsförbundet (LUF) Per Jodenius att kontakta en journalist för att denne skulle gå in på Sapnet för att ta fram ofördelaktiga uppgifter om socialdemokraterna. Jakbosson förnekar att det skulle vara syftet. I stället pekade hans advokat på att Jakobsson agerat för att få slut på dataintrången.

Jakobsson har uppgett att han via folkpartiets presschef Niki Westerberg den 15 mars 2006 fick veta att Per Jodenius sannolikt hade inloggningsuppgifter till socialdemokraternas interna datanät Sapnet. Jakobsson kontaktade Jodenius och förbjöd honom att logga in fler gånger och sade till honom att radera användarnamn och lösenord.

För att styrka berättelsen pekade Jakobssons advokat på en e-post från Jodenius. I e-posten påstår LUF:s pressekreterare att lösenordet är raderat och att han inte ska använda sig av informationen på Sapnet.

Huvudpersonen Per Jodenius själv medger dataintrång men nekar till den andra åtalspunkten; anstiftan till samma brott. Han medger att han loggat in på Sapnet omkring 130 gånger mellan 13 januari till 24 augusti 2006. Han erkänner också att han lämnat inloggningsuppgifterna till den tidigare Expressenreportern Niklas Svensson. Enligt Jodenius advokat Lars Perhard var inte hans klients syfte att journalisten skulle begå dataintrång.

Svensson loggade vid tre tillfällen in på Sapnet. Enligt Perhard är journalistens agerande inte straffbart, eftersom han omfattas av tryckfrihetsförordningen.

Den förre ordföranden i LUF Väst Nicklas Lagerlöf nekar till dataintrång.

Den sjätte åtalade, SSU-ombudsmannen Niklas Sörman, erkänner dataintrång men nekar till åtalspunkten falsk angivelse.

Socialdemokraterna har valt att inte begära skadestånd av de åtalade, även om dataintrången lett till allvarlig ideell skada, enligt partiets advokat Percy Bratt.

Bratt pekade på att det interna datanätet Sapnet innehöll "mycket central information", till exempel strategi för hur den borgerliga alliansens skulle bemötas i valrörelsen, uppgifter om socialdemokraternas äldrevårdskampanj och valplanering.

TT

Mer läsning

Annons