Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobsson förhörs i fp-rättegången

Annons

Andra och sista dagen av rättegången om dataintrångsskandalen inleddes med att folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson skulle förhöras. Han står åtalad för anstiftan till anstiftan till dataintrång, ett brott som enligt hans försvarare inte finns.

Senare förhörs den förre Expressenjournalisten Niklas Svensson, som efter att ha fått de numera välkända inloggningsorden Sigge Sigge tog sig in på socialdemokraternas interna datanät. Efter två vittnesförhör är det därefter dags för åklagarens och försvarets slutanföranden.

Vice chefsåklagare Per Lindqvist inledde med att beskriva misstankarna mot folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson. Jakobsson fick den 15 mars 2006 reda på att presschefen Niki Westerberg misstänkte att LUF:s pressekreterare Per Jodenius sannolikt hade inloggningsuppgifter till socialdemokraternas interna datanät Sapnet. Jakobsson ringde då upp Per Jodenius.

Enligt åklagaren ska partisekreteraren ha uppmanat Jodenius att kontakta en journalist för att lämna över inloggningsuppgifterna och berätta att det fanns mer information på Sapnet att ta del av. Den gärningen rubricerar åklagaren som "anstiftan till anstiftan till dataintrång".

Johan Jakobssons advokat Per|E Samuelsson hade dock en annan version. Enligt advokaten förbjöd Jakobsson omedelbart Jodenius att använda sig av lösenordet och att radera det. Per Jodenius ska också ha uppmanats att gå till massmedierna och berätta att socialdemokraternas lösenord var på drift.

Johan Jakobsson fick sedan ett mejl av LUF:s pressekreterare som bekräftade att han gjort vad partisekreteraren sagt till honom.

Men Per Jodenius loggade in på Sapnet ytterligare tio gånger efter 15 mars. Lösenordet "Sigge Sigge" var då visserligen utraderat på Jodenius dator.

Vid rättegången bekräftade han telefonsamtalet med Johan Jakobsson.

Enligt Jodenius sade Jakobsson att "vore jag som du skulle jag ge uppgifterna till en journalist som jag litar på". Det tolkade LUF:s pressekreterare som att han skulle lämna över inloggningsuppgifterna till journalisten och att denne själv skulle avgöra hur de skulle användas.

Den före detta Expressen-journalisten Niklas Svensson är nu åtalad för dataintrång vid tre tillfällen.

Därefter hördes journalisten Niklas Svensson. Han hänvisade till källskyddet och ville därför inte bekräfta att Per Jodenius var källan, men uppgav att en person ringde honom den 15 mars 2006 för att ge honom inloggningsuppgifter till Sapnet.

Svensson påpekade dock att han aldrig skulle ta instruktioner av en källa att misskreditera ett annat parti, utan att han göra egna nyhetsvärderingar, oavsett om materialet är positivt eller negativt för socialdemokraterna.

Svensson loggade in vid tre tillfällen, det första helgen den 24_26 mars och det sista den 6 augusti 2006 sedan dåvarande statsministern Göran Persson hållit sitt sommartal i Björkvik. De två första inloggningarna skedde anonymt, men den sista gjordes från Expressens redaktion. Svensson ångrade sig dock snabbt och tänkte:

Niklas Svensson skrev aldrig något om vad han hittade på Sapnet.

I så fall skulle Expressen ha backat upp honom på rättegången påpekade Svensson.

Det var Dagens Industri som den 3 september avslöjade att personer med anknytning till folkpartiet hade loggat in på Sapnet. Niklas Svensson visste dock inte att flera hade begått dataintrång. Johan Jakobssons advokat undrade då om inte Niklas Svensson insåg sprängkraften i historien om dataintrången.

TT

Mer läsning

Annons