Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarordförande: Orimligt att straffa hundägarna

Annons

Gunnar Håkansson, ordförande i riksjägarnas Mora-Orsaavdelning, har reagerat kraftigt över att en person blivit polisanmäld sedan hans finnspets blivit dödad av en varg.
– Det är orimligt att en hundägare riskerar hårda straff vare sig han eller hon skyddar eller inte skyddar sitt djur.
Det Gunnar Håkansson syftar på är aktuella fall där personer riskerar att bli dömda.
– Vi har ett fall här i Orsa där en man väntar på tingsförhandlingar för att han skjutit en varg som angrep hans älghund. Han riskerar att bli dömd för jaktbrott för att han försvarade sin hund.
– I ett annat fall har en person i Rättvik blivit anmäld för att han haft sin finnspets springande i skogen. Hunden blev angripen av varg och dödad.
I det första fallet, när man försvarar sin hund, är det brott mot jaktförordningen som är aktuellt och i det andra fallet, när man inte försvarar sitt djur, är det brott mot djurskyddslagen.
– Jag är övertygad om att jag har en enad jägarkår bakom mig i kravet att det måste till en förändring i rovdjurspolitiken. Vi måste få dem som beslutar att inse det orimliga i de två lagarna som motsäger sig varandra.
Politikerna måste helt enkelt ta tag i frågan och inte bara skjuta den framför sig så att ingenting händer.
– Personligen tror jag att det här kommer att bli en valfråga och en mycket tung sådan. Speciellt när det gäller landsorten eftersom det i många fall handlar om överlevnad för landsbygdsbefolkningen.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons