Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarna i Dalarna har samlat in mest vargspillning hittills – stor inventering pågår

Inventeringen av vargspillning pågår för fullt. Av de 592 spillningsprover som hittills har skickats in kommer flest prov, 174 stycken, från Dalarna. Det rapporterar tidningen Svensk Jakt.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

På 70-talet var vargen utrotad – så har vargstammen i Sverige ökat

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

Det är Svenska Jägareförbundets tidskrift Svensk Jakt som rapporterar om att flest spillningsprover i den pågående inventeringen av vargspillning kommer från Dalarna.

I början av oktober inleddes inventeringen. Jägarna i Dalarna uppmanades av länsstyrelsen att samla in spillning från varg. Syftet med insamlingen och inventeringen är att fastställa DNA för att se hur stor vargstammen är.

– Det är bra att vi kommer närmare sanningen gällande vargstammen, sade Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet Dalarna, vid en presskonferens om ämnet.

– Det blir en betydande utmaning för Dalarnas jägare, sade länskommunikatören Christer Gruhs, i samband med presskonferensen.

Läs även: Jägare uppmanas att samla vargspillning – "Bra att vi kommer närmare sanningen gällande vargstammen"

Inventeringen av vargspillning pågår för fullt. Av de 592 spillningsprover som hittills har skickats in kommer flest prov, 174 stycken, från Dalarna. Det rapporterar tidskriften Svensk Jakt.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu rapporterar Svensk Jakt om att dalajägarna verkligen har hörsammat uppmaningen från länsstyrelsen och samlat in mycket vargspillning.

"Totalt har det i skrivande stund (läs torsdagen) skickats in och registrerats 592 spillningsprov. Flest prov, 174, är inskickade från Dalarna. Gävleborgs län är god tvåa med 161 spillningsprov och från Värmlands län finns 133 registrerade prov", skriver Svensk Jakt på sin sajt.

Inventeringen pågår till och med den 31 mars. Den löpande inventeringen samt resultat från spillningsproverna finns på Naturvårdsverkets sajt Rovbase.se.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons