Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägaren dödade hunden

Annons

Ur Jaktlagen 1987:259:

"6 § Under tiden den 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt."

Enkelt. Lagen gäller för alla hundägare, jägare såväl som övriga. I fallet med hunden som ägaren anser blev vargdödad utanför Rättvik den 25 juli så kan väl knappast vargen anses bryta mot jaktlagen. Jägaren har gjort sig skyldig till grov oaktsamhet om både sin hund och viltet i naturen.

Det kan inte vara okänt för jägaren, som släppte sin hund lös i området, att det finns både varg, björn och lo där. Av vilken orsak lämnar man sin hund utan tillsyn, i ett rovdjursrikt område, under en tidpunkt på året där lagen föreskriver att allt vilt ska skyddas från lösspringande hundar?

Av vilken orsak släpper man sin hund lös under den tidpunkt på året som det finns många djurungar i våra skogar? Lagen har kommit till för att skydda såväl de vilda djuren, stora som små, som hundarna från att skadas/dödas under den här känslig perioden på året. Visste inte jägaren om detta eller gäller andra lagar på hans marker?

Jag undrar om jägaren hade varit lika snabb att ringa till tidningen om hans lösspringande jakt-hund hade dödat något småvilt? Knappast.

Min förhoppning är att ingen ersättning utbetalas för den här vargdödade hunden. I stället bör jägaren få stå till svars för sitt brott mot jaktlagen.

ARG HUND- OCH NATURVÄN

Mer läsning

Annons