Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbundet hotar att hoppa av rovdjursgruppen

Annons

Anledningen till det öppna bråket är björnjakten. Jägareförbundet vill att 35 björnar ska få skjutas i höst. Länsstyrelsen tyckte att 27 björnar skulle räcka.

Till slut avgjorde Naturvårdsverket frågan. Man satte avskjutningen till 26 björnar.

Det har fått Jägareförbundet att gå i taket.

"Frågan har behandlats i länsstyrelsens två samrådsorgan - rovdjursgruppen och viltvårdsnämnden. Vi har känt att vi varit ense om att kvoten skulle vara 35 djur. Vi blev då utomordentligt förvånade när vi fick kännedom om att länsstyrelsen skickat en ansökan till Naturvårdsverket om 27 djur. Vi reagerar starkt på detta", skriver Kristiansson vidare.

Jägareförbundet hotar nu att hoppa av länsstyrelsens samrådsorgan i rovdjursfrågor.

Björnbeslutet är anledningen. Liksom att Jägareförbundet under senare år upplevt brister i samarbetet med länsstyrelsen.

"Länsstyrelsen verkar ha ett minskande intresse för samverkan med oss och våra medlemmar", skriver Kristiansson i sitt brev till Ingrid Dahlberg.

Och fortsätter:

"Vi beklagar att vårt förtroende för de personer som representerar länsstyrelsen i dessa frågor fått sig ytterligare en knäck.

Frågan är om det alls finns något förtroende kvar."

Länsstyrelsen har i sitt beslut tagit hänsyn till att man inte vet effekterna av tidigare björnjakter - och att man inte hittar något stöd för att björnstammen ökat kraftigt.

2002 fick elva björnar skjutas i länet. Det ökade till 26, som var kvoten i fjol. Man är alltså inte beredd att höja siffran.

Ingrid Dahlberg har semester. Och länsrådet Inger Eriksson beklagar det kritiska brevet.

- Vi har redan diskuterat detta och vi från länsstyrelsens sida ska förbättra processen hur vi diskuterar frågor i rovdjursgruppen.

- Vi ska arbeta på ett annat sätt i fortsättningen. Vi ska presentera en idé och sen diskuterar vi utifrån den, säger hon.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons