Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare polisanmäld

Annons

Det var den 24 juli som Elof Stenberg, jägare i Fagersta, och några jaktkamrater åkte till jaktmarker i nordvästra Gulleråsskogarna för att bygga ett jakttorn inför den kommande jaktsäsongen.

Elof Stenbergs hund, en finnspets, var med. Enligt Elof Stenberg gick hunden i väg en bit in i skogen. Plötsligt hörde han hunden skrika. Efter några timmars sökande hittades hundens huvud och en tass.

Dagen efter konstaterade länsstyrelsens rovdjursexperter att två vargar troligtvis dödat hunden.

Föreningen Nordulv har nu polisanmält Elof Stenberg. De menar att han gjort fel som låtit hunden springa ut i skogen. De menar också att han utsatt hunden för djurplågeri.

- Det vi vill med detta är att få till en grundlig undersökning av vad som hänt. Jägare kan lagen. Då undrar man varför hunden släpptes, säger föreningen Nordulvs ordförande Mae Isaksson.

Elof Stenberg är medlem i Jägareförbundet. Förbundet upprörs över polisanmälan. De tycker Nordulv agerar missriktat.

- Att släppa hundar fritt ut i markerna den här tiden på året är felaktigt. Men i det här fallet har ingen haft för avsikt att släppa ut någon hund, säger Anders Andersols, Jägareförbundet.

- Den drabbade hundägaren var i området endast för att bygga ett jakttorn. Det är magstarkt att polisanmäla hundägaren när den nu vargdödade hunden inte ställt till med något problem. Den har varken skadat eller drivit något vilt, säger Anders Andersols.

Jägareförbundet pekar också på att lagen inte kräver koppel på hund när det inte är jakttid.

- Lagen säger att hundar ska hållas under tillsyn så att de inte förföljer vilt. Det råder alltså inte något koppeltvång, säger Anders Andersols.

Jägaren Elof Stenberg är förvånad när tidningen ringer och berättar om polisanmälan.

- Hur ska jag uttrycka mig, jag saknar ord. Det här strider väl mot allt rättsmedvetande, säger han.

Han berättar att hunden fanns i hans absoluta närhet. Vargarna måste ha kommit inom 100 meter från Elof Stenberg och sedan drivit hunden en kilometer bort där den blev dödad.

- Hon gjorde väl bara ett socialt besök hos vargarna. Det var en lydig sjuårig tik som aldrig skadat ett djur, bara markerat var tjädrarna finns.

- Jag har ingenting emot vargen, den ska bara inte finnas bland folk och fä, säger Elof Stenberg.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons