Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaga angripande rovdjur - inte skyddsjägare

Annons

Vi moderater är tydliga: Om rovdjur angriper tamdjur ska skyddsjakt omedelbart tillåtas.

Till vilken nytta har vi annars skyddsjakt? Dessutom anser vi inte att Naturvårdsverket ska fatta beslut om jakten. Det kan skötas här i Dalarna.

Men vad tycker då socialdemokraterna i den här frågan? Jo, de spelar ett dubbelspel - och de spelar falskt. Lokala s-politiker i Dalarna säger sig vara positiva till en ändring av den så kallade paragraf 28. Verkligheten är att socialdemokrater på riksnivå säger ett bestämt nej till att ändra just den paragrafen.

Vi kan i media följa olika fall där rätten att försvara sina tamdjur har ifrågasatts. I de fallen verkar det, för omväxlings skull, inte finnas brist på polisresurser.

Det vore dock bra om de resurserna också finns när man drabbas av inbrott - där den låga procenten uppklarade brott förskräcker.

Vi moderater kommer att fortsätta att verka för en lagstiftning som är tydlig och där rätten att försvara sina tamdjur innan angrepp klart framgår. När en del människor i Dalarna näst intill drabbas av husarrest med anledning av normalt folkskygga rovdjur "bosätter" sig på gården har något gått fel.

Nuvarande ordning är inte bra för vare sig människor, tamdjur eller rovdjur. Det vill vi ändra på!

ULF BERG (M), KOMMUNALRÅD AVESTA, ROLF GUNNARSSON (M) RIKSDAGSLEDAMOT

Mer läsning

Annons