Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill ta den skitiga vägen"

Annons

Energisk är bara förnamnet. Sofia Draco står inne i en musikaffär i Ludvika och sjunger med till sin egen skiva, blundar och tänker kanske på Hollywood.

Det är dit hon vill.

Men hon börjar med Ludvikafesten, som ett sista avstamp innan karriären börjar på riktigt. För det är målet. New York först, sedan Los Angeles. Stå på de största scenerna världen kan erbjuda.

Sofia tillåter sig själv att hoppas och tro, men ibland är det bara trevligt att bli avbruten i sina drömmar. Som när en kund i musikaffären kommer fram och börjar prata med henne.

- Vilka bra låtar. Är det du? Har du någon hemsida?

Sofia Draco tycker att det är viktigt att publiken gillar hennes musik, men verkar framför allt vilja göra sin egen grej. Och det betyder att alla dokusåpor går bort.

- Jag är envis och vill kämpa, så det är inte den väg jag vill gå. Visa upp sig, bli Idol-Sofia, inte välja sina låtar... Nej, jag vill bestämma själv. Jag vill gå den skitiga vägen.

Den första skivan var projektarbetet i gymnasiet. Den skickade hon inte ens till skivbolagen.

- Jag är inte redo än att släppa ett album. Jag har ju bara hållit på i ett och ett halvt år.

Men i dagarna är hennes nya demo klar och det är en högst välproducerad sådan. Sofia har fått lyxen att jobba med välkända, etablerade musiker, med erfarenhet av att jobba med några av världens största artister.

- Alla mina pengar, hela min senaste lön, har gått till att mixa skivan. Men det är det jag vill hålla på med, så det får man offra.

I augusti åker hon till New York för kombinerade studier och jobb som au pair. Sedan vill hon åka till Hollywood och Musicians Institute.

- I Sverige finns det ingen musikhögskola jag är intresserad av.

Vad som än händer sedan har hon i alla fall varit med om resan.

- Man lever bara en gång, vad jag vet nu, och då vill man ha gjort något. Jag vill kunna sitta i en knakig gungstol och lyssna på min skiva. Den finns alltid kvar.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons