Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag överlevde tack vare kängurumetoden"

Annons

Vi kunde i fredagens tidning berätta om att den så kallade kängurumetoden och att den tillkom i slutet av 1970-talet i Bogota, Colombia, som alternativ vårdmetod för barn med låg födelsevikt.

Det reagerade Hildegard omgående på och hon berättar om dramatiken vid sitt födelseår 1915.

Världkriget rasade och hennes då havande mamma flydde tillsammans med flera andra från Königsberg (Kaliningrad idag) och anstormande ryssar. De tog sin tillflykt ut på landsorten. De flyende färdades med hjälp av häst och vagn.

- Framme vid en liten by hoppade mamma av vagnen. Det hände något missöde och förlossningen satte igång. Min ankomst var inte beräknad förrän i slutet av november. Nu var det bara den 7 augusti, säger Hildegard.

Med en födelsevikt på 750 gram, underutvecklad och utan naglar och hår placerades Hildegard i en skokartong med vadd. Så liten var hon att hon rymdes i en skokartong.

Kartongen ställdes vid en kakelugn. Det var den kuvös som gick att uppringa i en bondby 1915.

- Efter två dagar tillkallades en präst som förrättade nöddop. Alla var övertygade om att jag inte skulle klara mig, alla utom mamma som placerade mig mellan sina bröst. Så fick jag ligga i dagar och livet började successivt återvända.

- Mamma var bara 17 år då jag föddes, ändå hade hon den här instinkten att rädda sin avkomma, konstaterar Hildegard som idag är en synnerligen pigg 90-åring. Hennes tre år yngre syster, som föddes normalt, avled 2002. Hennes bror dog i kriget.

- Min man dog 1975 och umgängeskretsen har även den efterhand tunnats ut. De är borta allihop, konstaterar en ändå levnadsglad Hildegard som plöjer igenom tjocka böcker om Stalin och Katarina den stora. Hon har nämligen ett starkt intresse för historia. Litteraturslukandet varvar hon med att lösa korsord.

Hildegard kom till Sverige 1947. Hon har rökt i hela sitt vuxna liv, men känner inga sviter av det.

- Något måste man få unna sig, säger den gladlynte 90-åringen som skrattar åt påståendet att kängurumetoden tillkom i Colombia i slutet av 1970-talet.

- Redan 1915 blev den min räddning. Det är jag ett levande bevis för, sammanfattar Hildegard Falkenau-Waller.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons