Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag måste ha varit mullvad i ett tidigare liv"

Annons

För någon vecka sedan var tv på besök. De filmade sju trädgårdar landet runt för en tävling. När Gunilla Wennberg fick se sin trädgård genom kamerans öga bestämde hon sig för att gräva om. Allt. Ettusen kvadrat. Utom tio kvadrat gräsmatta som får vara orörd.

- Jag måste ha varit mullvad i ett tidigare liv om det finns något sådant, konstaterar Gunilla. För henne är trädgårdsarbetet lek, motion och en möjlighet att njuta.

Trädgården rymmer 430 sorters växter och mycket sten och vatten. Bland alla växter och växthus finns en stenborg och många väsen från sagor och myter. Allt byggt av Gunilla.

- Jag vill leva mitt liv så här. Jag ger inte bort mina vänner, trollen, utom till mina barn. Och mina spel ska spelas på Ängsholn, berättar Gunilla Wennberg.

Hon är född med skrivandet, ett arv från mamman. Men Gunilla leker mer. Hon bygger en hel värld av fantasier kring sina skapelser. Det syns i trädgården och i manus till de olika bygdespelen.

- Min enda dröm som slog fel var att jag ville bli författare, fortsätter Gunilla. Under flera år skickade hon in manus. Ibland var det nära tryckning. Men krav på egen delfinansiering stoppade den blivande författaren. Pengar saknades.

- Jag tycker att svenska är ett vackert språk. Jag är väldigt stolt över Tid att Skörda och att jag har lyckats föra in personligheterna i språket. Av språket hör man vem det är som talar, menar Gunilla.

- Efter nästa år kommer jag inte att regissera fler sommarspel, men kanske ett vinterspel, fortsätter hon.

Det tankarna och händerna är sysselsatta med nu är att bygga och konstruera till nästa års Trollspel på Ängsholn.

- Jag lever hela tiden med det och det gäller att slå på fantasierna, förklarar Gunilla.

Det dyker hela tiden upp nya infallsvinklar. Den senaste är att låta trollfamiljen vara en parodi på riksdagen. Gunilla ser redan vem som är vem.

- Den griniga trollgumman blir Laila Freivalds, avslutar hon.

Trollen byggs nu, ett står halvfärdigt i trädgården. Det kommer att bli en inkastare till nästa års föreställning. Efter det får trollet flytta upp på Gunillas villaskorsten. Om hon får upp det. Men gör hon något så är det till hundra procent.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons