Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Jag kände igen mig så fort vi kom dit

Annons

Det är första gången som Lill-Babs uppträder i Stjärnsund. Den gamla bruksorten som satts på kartan av Cristopher Polhem är dock inte obekant för henne.

-Jag kände igen mig så fort vi kom dit. Jag åker gärna in på småvägar under mina turnéer för att slippa motorvägen och vid något sådant tillfälle har jag besökt Stjärnsund. Sverige är så otroligt vackert!

Lill-Babs borde veta vad hon talar om efter över ett halvsekel av turnerande. Det finns väl knappast en vit fläck på hennes Sverigekarta vid det här laget. Dalarna har varit ett återkommande resmål, särskilt kring midsommar.

-Jag har uppträtt flera gånger i bland annat Hedemora, Säterdalen och Nås, berättar Lill-Babs.

Sången och mellansnackandet har gått hand i hand under hela karriären. Hon hade de bästa av lärare, jazzmusikern Simon Brehm och revykungen Sven Paddock.

-Redan då fick jag sjunga annat än schlager. Jag fick plugga in två nyskrivna kupletter varje turné och jazzen har funnits med från början. Under den här tiden lärde jag mig det här med teater och att vara humoristisk, men att hela tiden hålla disciplinen.

Barn är en stor inspirations-källa till mellansnacken.

-Barn är så raka och kan säga saker som får en att tänka efter.

Hon berättar om när en kompis till ett av hennes barnbarn önskade att han kunde drömma mer eftersom han glömde bort det mesta.

-Då sa mitt barnbarn att det kanske inte är bra att drömma för mycket för då kan man glömma bort att leva.

Och visst finns det tid för både humor och eftertänksamhet i hennes shower. Nyligen drabbades hon av hjärtflimmer.

-Det var aldrig någon fara för mitt liv, men det fick mig att tänka att det inte är självklart att hjärtat ska slå i 20 år till.

Hon understryker vikten av att ge alla människor en chans innan det är för sent. Hennes gammelmormor uppmanade henne att inte döma en människa efter första intrycket. En människas dåliga framtoning kan bero på blyghet och rädsla.

-Alla mänskor har något gôtt i sig och det är din förbannade skyldighet att ta fram det, som hon brukade uttrycka det.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons