Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag hade aldrig klarat mig ensam"

Annons

35-årige tvåbarnspappan Mathias Dahlberg sitter hemma vid köksbordet på Sollerön och berättar om den stund som höll på att bli hans sista här på jorden.

- Jag har inte riktigt fått igång fingrarna än, det är lite "sockerdricka" i dem, annars har jag inga som helst men från det hela, berättar Mathias.

Det var söndagen den 8 januari. Mathias skulle ploga upp en isbana på Västersjön mellan Sollerön och Gesunda.

- Vi har haft samma bana i många år och det har aldrig varit några problem med istjockleken. Vi gör noggranna mätningar genom att förborra var femtionde meter. Vi går efter Vägverkets normer beträffande is-tjocklek och kontrollerar vilket djup det är enligt sjökortet.

Utan förvarning, efter cirka 500 meters plogande, gick fyratons-traktorn igenom isen.

- Det gick så fort. Först trodde jag att traktorn hade kört fast och att det vatten som kom sprutande var dy från botten. Men på bara några sekunder stod jag på botten, och traktorhytten började ta in vatten. Jag försökte öppna hyttdörren, men orkade inte. Jag har hört nånstans att man ska vänta tills hytten är fylld, för att man ska kunna få upp dörren, så jag drog ett sista andetag och lät hytten vattenfyllas.

Mathias tryckte ryggen mot dörren och tog spjärn. Dörren gick upp.

- När jag öppnade ögonen såg jag bara gult dyvatten och is. När jag sparkade ut mig ur traktornhittade jag inte hålet. Då såg jag lysena på traktor och simmade emot dem. På så sätt kunde jag komma upp på traktorn och klättra över iskanten.

Det var 12 minusgrader i luften och Mathias var starkt nedkyld med istappar i håret. En handfull personer hade dock bevittnat händelsen och en fyrhjuling fanns till hands. Mathias blev hemskjutsad till ett varmt bad.

- Hela händelseförloppet tog cirka 30 sekunder. Hade jag varit ensam ute på isen skulle jag aldrig ha klarat mig, berättar Mathias, som satt i en traktor på Västersjön redan nästa dag.

- Jag kände att jag måste för att komma över obehagskänslorna.

De första nätterna hade han svårt att sova.

- När jag satt stilla kom panikkänslor. Men nu har det gått över.

Mathias vill berätta om händelsen för att förebygga en del "skrönor" på bygden om vad som hände.

- Några tycker att jag varit oförsiktig. Men vi gjorde vad vi kunde för att förebygga faror. Isen runt traktorn var fyra decimeter, där traktorn sjönk var det två decimeter. Det måste ha blivit något kalldrag som inte kunnat förutses.

BIRGER NYL...N

Mer läsning

Annons