Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är trött på livet"

Annons

Vad tycker du om dödshjälp?

Tidningen träffade Britta Bexelius, hennes väninna 86-åriga Ingrid Vallby och Morgan Forsström hemma i Brittas lägenhet på Britsarvsgården.

Synen på döden är något de tre har gemensamt. I stället för att en människa ska ligga som ett paket och tyna bort, tycker de att att hon själv ska få bestämma när det är dags att dö.

Britta Bexelius som levt i 93 år tycker att hon levt färdigt.

- Jag är ovanligt pigg för min ålder och tack och lov kan jag se men jag är trött på det här tråkiga livet. Det finns ingen mening kvar, säger hon.

Men om du fick hjälp att hitta en mening?

- Kan du komma på något, säger hon med ett leende.

För länge sedan skrev hon på ett så kallat livskontrakt där hon avsäger sig alla livsupphållande åtgärder om hon skulle hamna i en sådan situation.

I tio år har hon varit en mycket aktiv medlem i föreningen Rätten till vår död, RTVD, och hon har massor av tidningsurklipp som rör ämnet. Hon gick med i föreningen sedan hennes make Folke gick bort och hon hade sett hur svårt han hade det i slutskedet av livet.

- Men i RTVD pratar de bara, det händer ingenting. När jag ringde och rådfrågade dem hur jag ska gå till väga om jag vill dö så rådde de mig att sluta äta. Men det tycker jag är grymt, säger hon.

- Man skulle få ett piller av en läkare som man kunde ha i en liten plåtask. Pillret skulle man ta när man känner att det är dags.

Britta är medveten om att en del då ställer frågan "men om man ångrar sig".

- Herregud, när man är ett sådant här gammalt paket inte ångrar man sig. Och de erbjuder palliativ vård, men vad hjälper det mig.

Det är inte självmord du talar om?

- Nej, man skriver och gör allting klart när man är frisk och vid sina sinnens fulla bruk. Jag vet minst tio personer här i huset som helst skulle vilja dö nu.

Du verkar ju vara så glad och pigg, eller?

- Du skulle bara få känna på alla krämpor. Jag köpte fyra smärtlindrande plåster för 675 kronor som man skulle ha på ryggen. Inte hjälpte de ett dugg.

- Nej, blåsa gamlingar på pengar det kan man göra, säger Morgan Forsström.

Britta tog kontakt med Morgan Forsström efter att denne skrivit en debattartikel om att vuxna får besluta om allt men inte när de ska dö.

- Jag skrev den när jag hörde och läste om hur illa det är ställt med vården av många åldringar, säger Morgan Forsström.

Han tycker att politiker borde gå runt bland åldringar och fråga dem vad de vill.

- Men jag tror inte någon politiker vill ta tag i det och läkarna gömmer sig bakom sin ed om att till varje pris upprätthålla liv. Politiker och läkare är fega i den här frågan, säger han.

Britta, Morgan och Ingrid är övertygade om att fyrtiotalisterna kommer att se till att det blir en ändring.

- Kroppen säger till när den levt klart. Fyrtiotalisterna kommer att leva livet och säga till när de levt klart. Det här är ingen religiös eller filosofisk fråga utan en livsfråga, säger Morgan Forsström.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons