Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Jag är glad att Boliden ställde upp

Annons

Tidningen träffade tre bolidenanställda i Garpenberg som fått sina operationer betalda av arbetsgivaren. En av dem är 27-årige gruvbrytaren Mattias Gävert.

Mattias trasade sönder ena knäet under en innebandymatch. Både korsband och menisk slets sönder. Att han skadade sig på fritiden hindrade inte gruvbolaget från att ställa upp med stöd.

- När jag skadade mig åkte jag akut till lasarettet i Falun. Där sade läkaren att jag skulle få en tid för titthålsoperation.

Efter akutbesöket i oktober 2003 gick Mattias hemma i fyra månader utan att höra ett ljud från landstinget, han hade inte ens fått komma på undersökning.

- Då tog jag kontakt med Bert-Ove Johansson, det var i februari. Han ordnade tid för operation på Sophiahemmet i mars och i juli var jag tillbaka på arbetet.

- Det är så sjukt, men vill ju inte gå hemma och halta hur länge som helst utan man vill ju jobba, säger Mattias.

Mekanikern Jan-Olov Brännström har arbetat åt Boliden sedan 1967. De senaste åren har han dragits med smärtor i ena knäet till och från.

- Plötsligt en dag brakade det till ordentligt och jag fick åka till akuten i Avesta. Där fick jag låna kryckor så jag kunde ta mig hem, säger Jan-Olov.

Ett par dagar senare fick han röntga sitt knä.

- Sedan ringde jag och frågade hur länge det dröjer innan jag får komma på undersökning. Fem till sex månader blev svaret.

Bert-Ove Johansson informerades om att Jan-Ove skulle gå hemma i minst fem månader.

- Nej, nej, sade han. Och så fick jag en lapp med telefonnummret till Sophiahemmet. Jag ringde en tisdag. Dagen efter fick jag komma på undersökning och på fredagen opererades jag. Veckan efter var jag tillbaka på jobbet.

Arbetsledaren Per Hammar fick värk i sina axlar. 2003 fick han en cortisonspruta var tredje vecka.

- Det hjälpte inte ett skit, jag fick gå med smärta i nästan ett år och sov dåligt på nätterna.

De röntgenbilder som tagits på hans axlar visade ingenting och han rekommenderades att träna och röra på axlarna.

- När jag spelade badminton brakade det plötsligt till.

Sex månader skulle han få vänta på undersökning. Arbetsgivaren såg till att Per fick genomgå en magnetröntgen på Sophiahemmet. Båda axlarna var trasiga och Per opererades i den axel som var värst drabbad.

- På en och en halv månad kunde jag komma tillbaka till jobbet.

Per Hammar är kritisk mot landstinget.

- Politikerna säger att långtidssjukskrivna måste få komma tillbaka i arbete fort. Men först måste man ju ta hand om folk tidigt. Prat hjälper inte utan det är handling som gäller. Jag är väldigt glad över att Boliden ställde upp för mig.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons