Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaak efterlyser mer information

Annons

Läkarbemanningen vid Björbomottagningen tas bort från och med den 1 mars.

När beslutet blev känt hävdade Jaak Kerstell, c, att landstinget saknar långsiktig planering för primärvården i Gagnefs kommun och att läkarbristen, som ligger till grund för Björbobeslutet, beror på landstingets s- och v-lednings ovilja att teckna avtal med privatläkare.

Den kritiken föranledde Eric Björklund, s-ledamot av hälso- och sjukvårdsstyrelsen i mellersta Dalarna att gå i svaromål:

- Jaak Kerstell lägger nytt politiskt bränsle i den pyrande brasan. Men det är inte politiskt käbbel som behövs när vi står inför avgörande besvärliga beslut.

- Jag kritiserar inte beslutet, utan den dåliga eller snarare obefintliga informationen till de berörda invånarna och till kommunledningen, svarar Kerstell.

Han anser att en myndighet som landstinget måste kunna ge bättre information till allmänheten än vad som skett i det här fallet.

- I egenskap av kommun- och landstingspolitiker anser jag att beslut av den här arten måste föregås av information till de berörda. Att mottagningen flyttas till Djurås och inte som tidigare sagt till Mockfjärd togs utan politisk medverkan och inte ens driftsstyrelsens ordförande Alf Johansson, s, kände senare på dagen till att beslutet var fattat. Det inriktningsbeslut som Eric Björklund talar om är inte samma sak som det nu tagna beslutet. Det hade varit renhårigt att informera berörda skattebetalare om situationen innan beslutet togs. Nu fick många invånare och kommunpolitiker ryktesvägen kännedom om ett beslut som de inte kände bakgrunden till, säger kommunalrådet.

- Det är ungefär som om kommunledningen skulle besluta att lägga ned en skola och först därefter gå ut med information och begära att de berörda ska känna sig delaktiga och visa förståelse, anser Jaak Kerstell.

Mer läsning

Annons