Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till ordningsvakter på Falu lasarett

Annons

Ordningsvakterna har större befogenheter än väktare och vanlig personal. Därför krävs tillstånd av polisen.

Falu lasarett har under 2005 för första gången haft tillstånd att ha ordningsvakter på hela lasarettet, ett tillstånd som går ut nu till årsskiftet.

Och behovet av ordningsvakter på lasarettet har knappast minskat. Snarare tvärt om.

"Det allt mer hårdnade klimatet med ett utbrett våldsinslag som finns i vårt samhälle har inneburit att även personalen inom vården allt oftare blir utsatta för våld och hot", skriver landstinget i sin ansökan till polisen.

Och polisen har nu gett landstinget tillstånd att ha ordningsvakter i hela lasarettsområdet ytterligare ett år. Undantaget är patientsalarna.

- Det beror på att en patientsal jämställs med en patients bostad. Men i det här sammanhanget spelar det ingen roll att vi inte får ha ordningsvakter där. Det är inte där vi har problem, säger Hans Liljeberg, sjukhuskoordinator för Falu lasarett.

Polisens beslut medger också att ordningsvakterna har rätt att ingripa utanför själva lasarettsområdet.

- Det är utanför vissa av våra entréer som tillståndet gäller. Dessa områden finns inritade på en karta, berättar Liljeberg.

Akutmottagningen och jourmottagningen för ögon samt öron-näsa-halskliniken har varit, och är, de största problemområdena. Men det blir också vanligare att hot och våld förekommer även på andra platser på sjukhuset.

- Ja, tyvärr är det så, säger Liljeberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons