Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till medlarbud för gruvtjänstemän

Annons

Tjänstermannafacken inom gruvindustrin har sagt ja till medlarbudet, men arbetsgivarna har ännu inte lämnat slutlig besked.

Sif har skrivit på ett treårigt avtal för gruvtjänstemännen sedan de i ett tillägg till fredagens hemställan från medlarna fått gehör för krav på kompensation för arbetarnas pensionsuppgörelse med arbetsgivarna, berättar Louise Gerdemo Holmgren, presschef på Sif, för TT.

Problemet i fredags var enligt Gerdemo Holmgren att gruvarbetsgivarna, Gaf, ansåg att facket var överkompenserat för LO:s pensioner.

Att från förbundsstyrelsens sida köra över gruvarbetarna var aldrig aktuellt enligt Odd Guteland, IF Metalls pressekreterare, som bekräftar att styrelsen föreslog att fackets avtalsråd gav mandat till gruvdelegationen för fortsatta förhandlingar med Gruvornas arbetsgivarförbund (Gaf). Avtalsrådet uppmanades också att godkänna de preliminära avtal som tagits fram på fem områden.

Bengt Huldt, Gafs vd, var vid 20-tiden på möte hos medlarna och ville inte svara på frågor från TT.

Enligt Ramstedt är medlarnas avtalsförslag, utöver förtydligandet, detsamma som det som arbetsgivaren nobbade i fredags. Förtydligandet handlar om att en garanti för tjänstemännen om kompensation om LO-förbunden får en pensionsuppgörelse finansierad inom löneökningsramen.

Totalt omfattas 1|500 tjänstemän av avtalet, som även skrivits på av Sveriges Ingenjörer.

IF Metall har, inklusive gruvområdet, totalt 43 avtalsområden kvar att förhandla kring. Bland de fem som är preliminärt klara ingår de största områdena, som teknik-, stål- och metallavtalen.

Gruvförhandlingarna har fastnat i oenighet kring avtalsperiodens längd och kring löneökningsnivåerna. IF Metall har även krävt att det så kallade underjordstillägget ska föras in i det centrala avtalet.

Omröstningen i IF Metalls avtalsråd om de färdigförhandlade avtalen ska äga rum på i morgon och väntas bli en stormig tillställning. Omkring 170 ombud ska säga sitt och gruvavdelningarna har skickat brev till alla ombud och uppmanat dem att säga nej.

Parallellt ska Sif och Sveriges ingenjörer komma överens med Gaf. Arbetsgivarna har sagt nej till budet gentemot tjänstemännen och frågan är om facken ska lägga ett varsel om övertidsblockad för att sätta press på arbetsgivarna.

TT

Mer läsning

Annons