Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till folkomröstning

Annons

Under gårdagen skulle Rättviks kommunfullmäktige ta ställning till om att tillåta en folkomröstning om rovdjur i samband med hösten val.

Bakgrunden var den namninsamling, med krav på folkomröstning, som tidigare i år samlade 1 371 namnunderskrifter. Frågan gällde rätten att försvara tamdjur mot rovdjur utanför hägn.

- Detta handlar inte om för eller emot vargen. Det handlar om hur vi ska leva med vargen nu när den är här, sa kommunalrådet Jonny Jones (c).

Socialdemokraterna och centern var internt splittrade i frågan. Centerns Anna-Lena Hållmats ville inte ha en folkomröstning.

- Jag tycker att vi skämmer ut oss. En folkomröstning är meningslös. Det är en fråga för riksdagen, sa Anna-Lena Hållmats.

Socialdemokraten Anki Dåderman yrkade avslag. Partikamraten Anders Björkman var av en annan åsikt.

- En folkomröstning är inte ett ställningstagande för eller mot vargen. Därför är jag för en folkomröstning.

Omröstning och votering slutade 25 röster för och elva emot. Tre fullmäktigeledamöter var frånvarande.

Enligt fullmäktiges beslut ska folkomröstningen avgöras samtidigt med det allmänna valet den 17 september. Rättvikarna ska svara ja eller nej på fråganâ "Ska kommunen verka för att det ska bli möjligt att freda tamdjur och hundar vid ett direkt rovdjursangrepp även utanför hägn?".

En blank valsedel ska också tillhandahållas.

- Nej eller ja i en folkomröstning. Vi får nu ett rådgivande resultat om hur vi ska agera i framtiden, sa kommunalrådet Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons