Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till att gallra ut friskt syskon

Annons

Tre familjer får klartecken från Socialstyrelsen att med hjälp av genteknik gallra fram ett friskt syskon till sina svårt sjuka barn.

Besluten är de första sedan en ny lag trätt i kraft som medger att provrörsbefruktade ägg diagnosticeras genetiskt innan de planteras in i fall där föräldrarna bär på anlag för allvarliga ärftliga sjukdomar.

En av familjerna som ansökt om Socialstyrelsens tillstånd är familjen Richardsson i Trollhättan vars två söner bär på en ovanlig ämnesomsättningssjukdom. Den enda behandling som skulle kunna förhindra att parets yngsta son insjuknar är en transplantation av blodstamceller från ett friskt syskon. Blodet tas i så fall från navelsträngen och moderkakan efter förlossningen.

Beslutet innebär att paret genom att gentesta provrörsbefruktade embryon kan försöka få ett syskon som inte bär på sjukdomsanlaget.

Socialstyrelsen bedömer att det i de tre fallen finns synnerliga skäl att tillåta gallringen. I ett fjärde fall har myndigheten begärt in ytterligare kompletteringar innan ett beslut tas.

TT

Mer läsning

Annons