Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"IVPA en fantastisk resurs"

Annons

En stor del av söndagen den 11 december i fjol tillbringade Ove Bergman i skogen. När han kom hem till Östtjärna ägnade han en stund åt att slöjda.

-Plötsligt nöp det till i hjärttrakten. Det följdes av en molande värk och jag blev alldeles knäsvag. Jag förstod att det var allvarligt och ringde larmnumret och kallade på ambulans, berättar han.

Drygt åtta minuter senare omhändertogs han av brandmännen Olle Fritz, Hans Ottosson och Sverker Drake.

-Jag var vid medvetande och kände mig relativt pigg. Blotta vetskapen om att de sjukvårdsutbildade brandmännen var på plats och kunde ge mig första hjälpen gjorde mig lugn och trygg, minns han.

Sex-sju minuter senare anlände ambulansen från Leksand. Ove kördes till Falu lasarett för undersökning och senare under natten flögs han i helikopter till Akademiska i Uppsala, där han under morgontimmarna opererades vid Thoraxkliniken.

-Jag hade råkat ut för en mindre bristning i den inre väggen i kroppspulsådern med påföljande blodtrycksfall.

På måndagseftermiddagen vaknade han upp efter operationen, på tisdagen kunde han sitta upp, på onsdagen kunde han gå och på torsdagen fick han återvända till Falu lasarett. Dagen före julafton var han hemma hos familjen i Gagnef och i början av mars var han tillbaka på jobbet vid SSAB i Borlänge.

-Jag hade en enastående tur och fick dessutom en fantastiskt bra vård. Alla i vårdkedjan var mycket professionella och empatiska, inte minst personalen vid avdelningarna 26 och 27 vid Falu lasarett, berömmer han.

I dag är han i princip helt återställd och känner sig -tack vare sin diagnos och sina nyvunna insikter i hur sjukvården kan fungera på den här nivån -frisk och trygg. Härom dagen uppvaktade han också Gagnefs räddningskår med en tårta.

-Det är först när man behöver räddningstjänstens hjälp som man inser dess betydelse. De första insatserna är oerhört viktiga och brandmännens breda kunskaper räddar årligen liv. I mitt fall stod inte räddningstjänsten för några avgörande medicinska insatser, men vetskapen om brandmännens kunskaper gör mig trygg inför framtiden, säger han och konstaterar att beslutsfattarna måste vara rädda om IVPA-verksamheten.

Ove Bergman anser att brandmännen i Gagnefs kommun är värda formliga berg av tårtor -om det inte vore för det faktum att tårta i överflöd är mindre bra för hjärtat.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons