Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVPA - en bemötandefråga

Annons

Grattis Sigurd Lindgren och övriga Hedemorabor till att ha fått IVPA-tjänsten, som vi i Säter har haft hela tiden! Det var ju meningen, att den skulle läggas ner i hela Dalarna.

Vid en konferens hade det konstaterats "att den praktiskt taget saknade betydelse". Detta utlåtande från en dalaläkareciterade Alf Johansson.

I landstinget gick jag upp och bemötte detta med utredningsmaterial jag fått av den ansvarige läkaren i Märsta, Björn Eckerbom. Där kunde med siffror belysas, att under ett års försöksperiod med IVPA, försedd med defibrillator, åtta människoliv räddats.

Inför detta gav dalaläkaren också med sig inför sittande partigrupp, till partiledningens häpnad.

Med defibrillator, ja, då blir det ju en väsentlig skillnad. Den repliken glömmer jag aldrig.

Utbildningen på defibrillator lär tacirka en halv dag. Berörd personal i Märsta och på Arlanda hade alltså fått det, liksom för övrigt hotellpersonal.

Bara 19 timmar efter att personalen i Säter hade fått sin utrustning kunde det första livräddande ingripandet ske. En märklig omständighet är ju att denna IVPA-tjänst finns på några få ställen i Dalarna, bland annat iSvärdsjö, Säter och Hedemora.

Det är orter med anknytning till Rolf Gunnarsson, mig själv, Jonas Carlgren och Sigurd Lindgren.Man kommer inte ifrån en känsla av ett samband med att där finns folk som vågar vara obekväma, vågar ifrågasätta och säga ifrån.

Man kanske inte blir populär i de inre kretsarna, men politik handlar för mig om människors vardag. För den enskilde som drabbas, kan detta vara en lika stor katastrof som en nationell sådan. Det viktiga är då bemötandet.

IVPA är ett exempel på ett bra bemötande. Däri ligger kanske dess största värde: Människovärdet. Etiska Rådet, där jag är ordförande har fått landstingets uppdrag att arbeta just med bemötandefrågor och har ett projekt, där för närvarande 120 personer i vården deltar i kursen "Medmänskligt stöd".

Sådant här stärker egentligen demokratin. Det måste löna sig att arbeta politiskt också för vanligt folk. Det är därför som frågor om bemötande är livsviktigt. Det är det som IVPA-tjänsten står för.

BIRGER SJUNGARGÅRD (S) BEFOLKNINGSFÖRETRÄDARE FÖR SÄTER HEDEMORA VALKRETS I LANDSTINGET DALARNA.

Mer läsning

Annons