Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italiens regering klarade omröstning

Annons

Italiens mitten-vänsterregering vann en förtroendeomröstning i parlamentet om en minister som anklagats för att utöva påtryckningar mot finanspolisen.

Regeringskoalitionen vann onsdagskvällens omröstning i senaten med röstsiffrorna 161-17 sedan större delen av oppositionen beslutat sig för att avstå.

Premiärminister Romano Prodis bräckliga regeringskoalition har bara två rösters majoritet i överhuset, och tidigare i år tvingades han tillfälligt avgå sedan han förlorat en viktig omröstning om utrikespolitiken i senaten.

Affären med biträdande finansminister Vincenzo Visco är dock inte utagerad i och med omröstningen. En domstol i Rom har inlett en utredning av anklagelser om politiska påtryckningar. Oppositionen, stärkt av framgångar i lokalvalen i maj, anklagar regeringen för att försöka undergräva polisens oberoende och har krävt både Viscos avgång och nyval.

Visco har anklagats för att utöva ministerstyre mot chefen för finanspolisen, Roberto Speciale. Visco ska i somras ha krävt att Speciale skulle flytta fyra utredare från en undersökning av en större finansiell affär. En tidigare chef för ett av de inblandade bolagen sägs stå vänstern nära.

I förra veckan avskedade regeringen Speciale bara några månader innan han skulle gå i pension. I debatten i senaten försvarade ekonomiminister Tommaso Padoa-Schioppa beslutet att sparka Speciale. Denne visade bristande samarbetsförmåga och öppenhet, sade ministern till en kör av visslingar och burop från oppositionen.

TT

Mer läsning

Annons