Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israelsoldater höll flicka som sköld

Annons

De israeliska soldaterna höll barn som mänskliga sköldar vid raider på Västbanken. Ett av barnen var en 11-åriga palestinsk flicka, avslöjar den israeliska tidningen Haaretz i sin webbupplaga.

Tidningens uppgifter kommer från den israeliska människorättsgruppen B'Tselem som rapporterade om händelserna på torsdagen.

Flickan, Jihan Daadush, togs av soldaterna i staden Nablus förra veckan.

Den israeliska krigsmakten har enligt Haaretz sagt att den ska undersöka uppgifterna från människorättsgruppen, som granskar vad Israel gör på de ockuperade palestinska områdena. Israelisk lag förbjuder krigsmakten att använda mänskliga sköldar.

Jihan berättade för B'Tselem att soldaterna gick in i hennes familjs hem, rapporterar organisationen. De frågade ut henne och hennes familj om några män som skulle ha skjutit på israelerna.

Soldaterna hotade med att gripa henne om hon inte ledde dem till ett hus i närheten, berättade flickan.

Efter undersökningen av byggnaden följde soldaterna med Jihan hem. Det framgår dock inte om soldaterna fann några beväpnade palestinier i huset, skriver Haaretz.

B'Tsalem rapporterar också om en 15-årig palestinsk pojke och en vuxen man som israelerna använt på liknande sätt som Jihan Daadush vid en fem dagar lång raid i Nablus. Israels krigsmakt avbröt aktionen den 1 mars. Under intrången Nablus sköt soldaterna ihjäl en man, som övervakat dem från ett tak, och elva misstänkta militanta togs till fånga, skriver Haaretz.

TT

Mer läsning

Annons