Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israeliska tungviktare på nya poster

Annons

Förre premiärministern Ehud Barak återkommer som ledare för Arbetarpartiet samtidigt som veteranpolitikern Shimon Peres blir president i Israel.

Presidentposten i Israel har ceremoniell karaktär. Den 83-årige Peres valdes på onsdagen till posten av aktning för hans höga ålder och långvariga politiska karriär. Även utomlands åtnjuter Peres stor respekt, inte minst för sin roll i Oslo-avtalet 1993 som året därpå gav honom Nobels fredspris tillsammans med den tidigare israeliske premiärministern Yitzhak Rabin och den palestinske ledaren Yasser Arafat.

Peres har dock framstått som den eviga tvåan efter att som ledare för Arbetarpartiet ha förlorat fem parlamentsval. 2000 blev han överraskande omsprungen av Moshe Katzav vid valet av president. När Peres 2005 dessutom förlorade striden om partiledarposten fann han för gott att bli andreman i Ariel Sharons nybildade mittenparti Kadima.

Valet av Peres ska förhoppningsvis återge presidentposten det anseende som naturligt borde tillkomma den; hans två föregångare på posten har tvingats avgå på grund av skandaler, nu senast den våldtäktsanklagade Katzav.

Större möjligheter att påverka den israeliska politiken får Peres tidigare partikamrat, den 65-årige Ehud Barak som besegrade nykomlingen Ami Ayalon i partiledarvalet.

Arbetarpartiet är Kadimas största allierade i Ehud Olmerts regeringskoalition. Barak får stort inflytande när det gäller Olmerts öde. Barak har uppmanat Olmert att avgå sedan denne i en officiell rapport fått frän kritik för misslyckandet i Libanon förra sommaren.

Däremot har Barak inte gett några signaler om att han vill bryta sig ur koalitionen. Arbetarpartiets ministrar vill inte heller riskera sina poster i koalitionsregeringen genom ett nyval, som förre premiärministern Benjamin Netanyahu har goda chanser att vinna.

Barak ser nu som sin uppgift att "ena staten Israel".

TT

Mer läsning

Annons