Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israelisk politiker brottsanklagad

Annons

Den israelisk-arabiske politikern Azmi Bishara anklagas för att ha hjälpt fienden under Israels krig mot Libanon förra sommaren.

Bishara från Nasaret är den mest kände politikern bland de palestinier som har israeliskt medborgarskap. Han var parlamentsledamot för det antisionistiska partiet Balad fram till i söndags, då han hoppade av sin plats i knesset till följd av åtalshotet.

Först på onsdagen stod det klart vad Bishara anklagas för sedan en domstol delvis hade hävt ett yppandeförbud. Enligt en polisrapport misstänks Bishara ha hjälpt fienden under krigstid genom information han lämnade, brutit mot lagar om penningtvätt och begått andra säkerhetsrelaterade brott.

En poliskälla säger till nyhetsbyrån AFP att Bishara mot betalning via ombud försåg den libanesiska shiamuslimska gerillan Hizbollah med information under kriget i augusti.

Bishara nekar till anklagelserna. Till den arabiska tv-kanalen al-Jazira sade han sig inte ha haft några direkta kontakter med Hizbollah, som enligt israelisk lag karakteriseras som fientlig organisation.

Den 50-årige Bishara befinner sig i Egypten och sade i söndags att han tänker stanna i exil ännu en tid på grund av "ett rasistiskt klimat" i Israel.

Bishara riskerar att gripas omedelbart om han återvänder till Israel.

TT

Mer läsning

Annons