Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israeler avvisar Arabförbundets plan

Annons

Ett försök att avsluta Palestinakonflikten och en varning för kärnvapen.

Det blev resultatet av Arabförbundets tvådagarsmöte i Riyad.

FN:s generalsekreterare och EU:s utrikesansvarige var på plats, lockade av en möjlig öppning i Palestinafrågan.

Mötet återlanserade 2002 års förslag om erkännande och fred åt Israel mot att Israel lämnar de ockuperade områdena; i den viktiga frågan om palestinska flyktingar föreslår planen "en rättvis lösning" baserad på förhandlingar och överger därmed det absoluta kravet på rätt till återvändande.

Men Israels vice premiärminister Shimon Peres hade redan avvisat den arabiska fredsplanen "i dess nuvarande form" och kallat den ett "diktat".

Socialminister Yitzhak Herzog avfärdade planen för att den kan ge möjlighet för ett antal palestinska flyktingar att återvända till sina hemorter. Israel tänker inte återvända till 1967 års gränser, sade Herzog också.

Silvan Shalom från det konservativa Likudpartiet kallade mötet i Riyad för ett bedrägeri och ett försök att förstöra Israel.

Dessa uttalanden kontrasterar mot vad både premiärminister Ehud Olmert och utrikesminister Tzipi Livni sagt nyligen, nämligen att planen är positiv och måste diskuteras.

I tidningen Haaretz klagar vänsterpolitikern Yossi Sarid över att USA:s utrikesminister inte grep tag i Arabförbundets plan och genomdrev den. Hon var i Israel nyligen men reste hem i stället för att besöka toppmötet i Riyad.

"Om nu Condoleezza Rice inte har kraft att göra något är det synd att hon väljer att besöka Israel för att göra detta ingenting", skrev Sarid.

Palestiniernas president Mahmud Abbas stödde deklarationen. Företrädare för Hamas, också närvarande i Riyad, har invändningar i frågan om återvändande _ man kräver att alla flyktingar ska ha den rätten _ men godkände texten.

I slutdeklarationen varnar Arabförbundet för en hotande kapprustning med kärnvapen i Mellanöstern. Det riktar sig mot Iran och Israel. Men där heter också som en uppmuntran för Iran:

TT

Mer läsning

Annons