Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel stoppar varor till Gaza

Annons

Israel har stoppat varuflödet in till Gazaremsan. Förråden av förnödenheter väntas sina inom ett par veckor om inte nya varor kommer in.

Israel, som kontrollerar varuflödet in i Gazaremsan, har stoppat godstransporterna dit.

Ordern finns i ett brev som lästs av flera nyhetsmedier. Containrar som anländer exempelvis till hamnen i Ashdod kommer inte att släppas igenom av tullen, säger Majdi Haj Khalil, de palestinska shippingföretagens vd, till Reuters.

Enligt Shlomo Dror vid Israels samordningskontor för de ockuperade områdena överväger man att i stället låta internationella biståndsorganisationer sköta transporterna av förnödenheter till Gaza _ eventuellt via luften.

Förråden av vissa viktiga varor räcker knappast mer än två veckor, bedömer källor som Haaretz talat med.

Israeliska armén uppger däremot att den inte motsätter sig att destillerade bränslen förs in via gränsövergången Karni. Det israeliska oljebolag som är Gazaremsans enda bensinleverantör, Dor Alon, säger sig ha återupptagit normala leveranser.

Därtill har armén enligt AFP meddelat att Röda Korset ska tillåtas föra in ett lastbilslass mediciner.

Det ekonomiska beroende av Israel som palestinierna genom ockupation och gränskontroll är inlåsta i får genom krislägen också återverkningar på den andra sidan gränsen: Den största leverantören av mejeri- och färskvaror till Gaza som nu tappar försäljning är israeliska Tnuva. Dessutom går en sjättedel av den israeliskodlade frukten i normala fall till Gaza. De senaste åren har försäljningen mer än halverats.

TT

Mer läsning

Annons