Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel släppte 255 palestinier

Annons

Israel har släppt över 250 palestinska fångar i ett försök att stärka Fatahrörelsen mot rivalen Hamas. De frigivna mottogs som hjältar på Västbanken.

Vid välkomstceremonin i Ramallah hälsades de av släktingar och andra flaggviftande palestinier, en folkmassa på omkring tretusen personer enligt Reuters.

Muhammad Jaradat som tillbringat 18 år i fängelse tog sin mor i famn och lovade:

Den mest kände av de frigivna fångarna var 60-årige Abd al-Rahim Malluh, vice ledare för PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse).

De flesta av de frigivna tillhör president Mahmud Abbas Fatahrörelse. Men vid ceremonin i Ramallah på fredagen prisade Abbas samtliga släppta.

Cirka 11|000 palestinier sitter inspärrade i israeliska fängelser, och frågan har stort symbolvärde i det palestinska samhället.

178 palestinier som eftersökts av Israel får nu också gå fria, sedan de lovat avstå från väpnade attacker.

I åtta israeliska bussar hade de 255 fångarna på morgonen körts till en vägspärr utanför Ramallah, där de knäböjde och kysste den palestinska marken innan lokala bussar förde dem vidare till Ramallah.

Bland de släppta fångarna fanns sex kvinnor och elva minderåriga. Frigivningen skedde tre veckor efter att premiärminister Ehud Olmert gav löfte om den vid toppmötet med Abbas i Egypten.

För Israel är avsikten med beslutet att stärka president Abbas och hans nya regering, sedan Abbas Fatahrörelse förra månaden tvingades ge upp makten över Gazaremsan till det mer militanta men folkvalda Hamas.

Abbas avskedade den Hamasledda regeringen som styrde över både Västbanken och Gaza. Den nyutnämnda Fatahdominerade regeringen i Ramallah styr endast över Västbanken, medan Hamas kontrollerar Gaza.

TT

Mer läsning

Annons