Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel överlämnar palestinska pengar

Annons

Israel började på söndagen överföra pengar till Palestinska myndigheten efter ett 17 månader långt avbrott. Totalt handlar det om flera miljarder kronor som Israel hållit inne.

Genom att ge Palestinska myndigheten tillgång till de frysta skattemedlen hoppas Israel stärka president Mahmud Abbas auktoritet och isolera islamistiska Hamas.

Israel beslöt att hålla inne pengarna den 1 februari förra året sedan Hamas vunnit det palestinska parlamentsvalet.

Israeliska tjänstemän sade att den första utbetalningen skulle bli minst 340 miljoner kronor, motsvarande en månads intäkter.

En palestinsk källa, som krävde att få vara anonym, sade till nyhetsbyrån AFP att 500 miljoner shekel, motsvarande 800 miljoner kronor, hade överförts till Palestinska myndigheten under dagen.

Skattepengarna är den fattiga Palestinska myndighetens viktigaste inkomstkälla.

De stoppade överföringarna har, i kombination med västmakternas sanktioner mot Hamasregeringen, medfört att palestinska offentliganställda bara kunnat få ut en del av sin lön i nästan ett och ett halvt år.

Israel har nu lovat att dels återuppta den automatiska, löpande överföringen av skattemedel, dels betala ut alla innestående pengar i fem eller sex omgångar under det närmaste halvåret.

Palestinska tjänstemän bedömer att Israel har fryst närmare 5 miljarder kronor, medan man på israeliskt håll säger att det snarare rör sig om cirka 3,4 miljarder. Av dessa är det bara mellan 2 och 2,7 miljarder som kan göras tillgängliga för Palestinska myndigheten eftersom återstående summa är fryst på order av domstol för att täcka palestinska skulder.

TT

Mer läsning

Annons