Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel nobbar palestinsk regering

Annons

Den nya palestinska regeringen med Ismail Haniya från Hamas i spetsen är klar. Men Israel säger nej till kontakter även med denna ministär.

Regeringen är en koalition mellan det terroriststämplade islamistiska Hamas och Abbas rörelse al-Fatah. Den har bildats efter många månaders dragkamp mellan de båda rörelserna.

Haniya, som fortsätter som premiärminister, lade på torsdagen fram ministerlistan för president Mahmud Abbas. Flera av utnämningarna är väntade: utrikesminister blir Ziyad Abu Amr och finansminister blir Salam Fayyad. Båda är högskoleutbildade i USA och betraktas som oberoende.

Mer överraskande är valet av Hani al-Qawasmi som inrikesminister. Han är också akademiker och oberoende, och kommer _ trots att han saknar tidigare erfarenhet av säkerhetsfrågor _ att få tungt ansvar för att förmå de mer hetlevrade Fatah- och Hamasanhängarna att hålla sams. Palestinska inbördesstrider framför allt i Gazaremsan har krävt fler än 90 liv bara sedan i december.

Israel meddelade snabbt sin avsikt att inte godkänna regeringen eller ha kontakter med den. Enligt regeringstalesmannen Miri Eisin väntar sig Israel att det internationella samfundet kommer att stå fast vid kraven på att palestiniernas regering ska erkänna Israel, ta avstånd från våld och förbinda sig att respektera de avtal som slutits mellan Israel och palestinska företrädare tidigare.

TT

Mer läsning

Annons