Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel inställer Egyptenbesök

Annons

Anklagelsen mot Israels infrastrukturminister Binyamin Ben-Eliezer för mord på egyptiska krigsfångar har lett till att han inställer ett besök i Egypten, meddelar hans kansli.

Fångarna ska ha mördats i kriget 1967.

Ben-Eliezer skulle ha rest till Kairo på torsdag för att diskutera israelisk naturgasimport från Egypten, meddelade hans pressrådgivare Moshe Ronen på måndagen.

Men "på grund av ogrundad information publicerad i Egypten i denna affär och eftersom stämningen just nu inte är positiv beslöt parterna uppskjuta Ben-Eliezers besök till ett annat datum", sade Ronen.

I söndags bestred Ben-Eliezer ett påstående i en dokumentär, sänd av israelisk tv för en vecka sedan, att det förband han förde befäl över i sexdagarskriget 1967 dödat 250 egyptiska krigsfångar i området El-Arish på Sinaihalvön.

Dokumentären har orsakat en proteststorm i Egypten. UD i Kairo kallade i söndags till sig Israels ambassadör Shalom Cohen för att framföra en protest.

Ben-Eliezer, som också varit försvarsminister, hävdar i sin dementi att de 250 egyptierna dog i strid. Han antar att två olika händelser sammanblandats: två dagar före striden där de 250 stupade försåg hans styrka en annan egyptisk bataljon med mat och vatten sedan den lagt ned sina vapen.

TT

Mer läsning

Annons