Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel fortsätter anfall mot Gaza

Annons

Israeliskt stridsflyg anföll Gazaremsan tidigt på lördagen timmarna efter att de islamistiska grupperna signalerat uppmjukade villkor för att stoppa raketbeskjutningen mot Israel.

Attackhelikoptrar avfyrade robotar mot flera Hamasmål, bland annat trävaruhandel, milisposteringar och en vaktkur vid premiärminister Ismail Haniyas hem.

Minst tre människor skadades, alla förbipasserande, uppgav läkare.

Anfallen inträffade timmarna efter att Hamas väpnade gren och andra islamistgrupper sade att de övervägde ett förslag från president Mahmud Abbas om vapenvila i Gaza.

Tidigare har de militanta krävt, för att återupprätta vapenvilan från november, att Israel också går med på att upphöra med fientligheterna på Västbanken och andra områden där palestinierna vill ha en självständig stat, vilket Israel avvisat.

Lördagen var tionde dagen i rad som Israel gick till angrepp mot Gazaremsan.

Under fredagskvällen dödades två Hamasmedlemmar när flygvapnet angrep mål i Gaza. Vid anfall tidigare på dagen skadades fyra personer, bland dem ett spädbarn och en förbipasserande.

Israeliska soldater grep natten till lördagen ytterligare en Hamasminister i den palestinska regeringen under en räd på Västbanken.

Fångministern Wasfi Qabha greps i sitt hem efter att 20 arméjeepar och soldater omringat huset, uppgav hans fru och palestinska säkerhetskällor, rapporterar AFP.

Israeliska styrkor grep i torsdags 33 ledande Hamasmedlemmar i vad den judiska staten sade var ett försök att stoppa militanta palestiniers raketbeskjutning av Israel.

Israels försvarsminister Amir Peretz rättfärdigade, inför den internationella kritiken, gripandena med att det "skickar ett budskap till de militära grenarna av terroristorganisationerna att stoppa deras raketbeskjutningar".

Israel återupptog i veckan sina flygangrepp mot Gaza när militanta palestinier avfyrade raketer mot den judiska staten och bröt sex månaders vapenvila.

I flyganfallen har 13 civila och 27 militanta dödats, men de har inte stoppat raketbeskjutningen. Över 130 raketer har slagit ner i Israel senaste veckan. De har dödat en kvinna och skadat ytterligare 16.

Frankrike har fördömt torsdagens gripanden. Utrikesministerns talesman sade att de äventyrar nyvunna palestinska samlingsregeringen och möjligheten till fredssamtal.

Israeliska stridshelikoptrar förstörde en husvagn som används av den palestinske premiärministern Ismail Haniyas säkerhetsvakter när de avfyrade tre raketer i norra Gazaremsan.

Den israeliska armén hade inga omedelbara kommentarer.

Tidigt på fredagen slog det israeliska flygvapnet till nära Haniyas hem, men militären sade att det var en tillfällighet.

TT

Mer läsning

Annons