Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel fortsätter anfall mot Gaza

Annons

Medan de palestinska grupperna dryftade nya försök att få till en vapenvila fortsatte israeliskt stridsflyg på lördagen att anfalla Gazaremsan.

Två Hamasministrar finns nu bland de palestinier som gripits av israelerna.

Attackhelikoptrar avfyrade robotar mot flera Hamasmål, bland annat milisposteringar och en vaktkur vid premiärminister Ismail Haniyas hem. Fem dödsoffer hade rapporterats tidigt på eftermiddagen.

Anfallen inträffade timmarna efter att Hamas väpnade gren och andra islamistgrupper sagt att de övervägde en begäran från president Mahmud Abbas om vapenvila.

Tidigare har de militanta krävt, för att återupprätta vapenvilan från november, att Israel också går med på att upphöra med fientligheterna på Västbanken och andra områden där palestinierna vill ha en självständig stat, vilket Israel avvisat.

Lördagen var tionde dagen i rad som Israel angrep mål i Gazaremsan.

På Västbanken genomförde Israel natten till lördagen en räd varvid en Hamasminister i den palestinska regeringen greps. Wasfi Kabha, minister med ansvar för just frågor som rör palestinska fångar, greps i sitt hem sedan 20 arméjeepar och soldater omringat huset, uppgav hans fru och palestinska säkerhetskällor för nyhetsbyrån AFP.

I torsdags grep israeliska styrkor 33 ledande Hamasmedlemmar, bland dem utbildningsministern Nasir al-Shair. Israels försvarsminister Amir Peretz rättfärdigade, inför den internationella kritiken, gripandena med att de är riktade till de militära grenarna av terroristorganisationerna för att stoppa deras raketbeskjutningar mot Israel.

Israel återupptog i veckan sina flygangrepp mot Gaza när militanta palestinier avfyrade raketer mot den judiska staten och bröt sex månaders vapenvila.

I flyganfallen har totalt uppemot 40 människor dödats, men de har inte stoppat raketbeskjutningen. En tredjedel av dödsoffren beskrivs som civila, medan övriga antas ha varit militanta.

Över 130 raketer har under veckan slagit ner i Israel och dödat en kvinna och skadat ytterligare 16 människor.

TT

Mer läsning

Annons