Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel föreslår avtal om stat

Annons

Israel föreslår förhandlingar om ett "principavtal" om en palestinsk stat på 90 procent av Västbanken med Jerusalem som huvudstad, skriver israelisk press. Samtidigt besöker Arabförbundet Israel för första gången.

Enligt dagstidningen Haaretz är tanken bakom Israels premiärminister Ehud Olmerts förslag att de enklare frågorna ska avhandlas först medan svårlösta knutar som gränsdragningar och flyktingfrågan får vänta till senare.

Om den palestinske presidenten Mahmud Abbas accepterar erbjudandet ska förhandlingar inledas om den framtida palestinska staten, dess institutioner, ekonomi och relation till Israel, skriver Haaretz.

Tidningen räknar upp fyra konkreta punkter som sägs ingå i Olmerts förslag till "principavtal":

Hur Abbas har reagerat på Olmerts förslag framgår inte av artikeln i Haarertz, som dock skriver att ett motiv till förslaget är att stärka båda ledarna inför deras respektive hemmaopinioner.

Ett avtal enligt dessa linjer vore förstås ett viktigt steg mot en palestinsk stat, men det är svårt att se hur denna vision kan förverkligas inom en överskådlig framtid _ inte minst efter Hamas maktövertagande i Gazaremsan.

Olmert, försvagad på hemmaplan efter förra sommarens krig i Libanon, har dessutom tidigare gjort klart att han inte anser att tiden ännu är mogen för verkliga slutstatusförhandlingar.

Onekligen görs dock försök att bryta dödläget och väcka liv i fredsprocessen. Den internationella kvartettens nya sändebud Tony Blair besökte Jerusalem och Ramallah i veckan, och på onsdagen besökte emissarier från Arabförbundet Israels regering för samtal som kallades "historiska".

Utrikesministrarna från Egypten och Jordanien, de enda arabländer som slutit fred med Israel, mötte Olmert och flera av hans ministrar i Jerusalem. Gästerna talade sig varma för Arabförbundets fredsplan, författad av Saudiarabien.

Enligt denna plan erbjuds Israel normala relationer med hela arabvärlden i utbyte mot en total reträtt från ockuperad mark. Israel avfärdade planen när den först lanserades 2002, men på senare tid har Olmert sagt att den kan tjäna som grund för förhandlingar.

TT

Mer läsning

Annons