Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel åter anklagat för grov tortyr

Annons

Israelisk polis och säkerhetstjänsten Shin Bet gör sig skyldiga till grov tortyr under sina förhör med misstänkta palestinier, rapporterar ännu en människorättsgrupp i Israel.

Gruppen Public Committee against Torture (PCAT) står bakom rapporten om det misstänkta övervåldet. För knappt en månad sedan uppgav två andra organisationer, B'Tselem och Hamokend, att israeliska förhörsledare regelmässigt behandlat palestinska fångar illa och att de emellanåt tillgriper tortyr.

Nio palestinier vittnar i den senaste rapporten om vad som hände dem sedan militären och Shin Bet gripit dem, skriver tidningen Haaretz i sin nätupplaga på lördagen.

Ett vittne uppger att polis begått sexuella övergrepp mot honom. Polisen ska ha kört upp ett föremål i hans ändtarm. Polisen drog honom sedan i könsorganen, så att det kändes som om de skulle slitas loss, samtidigt som föremålets drogs ur, säger vittnet.

Rättstekniker vid Abu Kabirinstitutet har funnit tecken på sexuella övergrepp på mannen.

Någon förhörsledare pressade ihop handbojor så hårt att bojorna skar in i musklerna och det kändes som om "handen skulle skäras av", berättar en gripen.

En annan fånge berättar han bands till händer och fötter i en smärtsam ställning på en stol med brutet ryggstöd. Förhörsledaren ska ha pressat hans överkropp baklänges så att huvudet nådde golvet varpå mannen svimmade. Efteråt är mannens ben förlamade på grund av skador på ryggraden av förhöret.

En fånge utsattes för ett flera dagar långt förhör enligt metoden "en god snut och en ond snut". Till slut bröt han samman och erkände vad han anklagades för. Efteråt har han hävdat sin oskuld.

Shin Bet säger i en kommentar att dess metoder är lagliga enligt ett utslag i Israels högsta domstol. Och israelerna hävdar att de lyckats spåra upp elva sprängämnesbälten på Västbanken efter förhör med palestinier det senaste halvåret.

FN:s konvention mot tortyr från 1984 förbjuder metoder som vållar "svår smärta eller lidande". Israel har undertecknat konventionen. Konventionen undantar dock lidande som orsakas av lagliga handlingar.

PCAT kräver i rapportens sammanfattning att landet helt och fullt följer folkrätten. Kommittén kräver också att lagstiftarna förtydligar begrepp som nödtvång och rättfärdigande.

TT

Mer läsning

Annons