Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islands koalition i osäkert läge

Annons

Isländska statsministern Geir Haardes borgerliga Självständighetspartiet hamnade på topp i helgens val till alltinget. Men ändå var det på söndagen oklart om hans koalitionsregering behåller makten.

Självständighetspartiet fick flest röster, 36,6 procent, i lördagens val och förbättrade därmed sitt resultat från valet 2003. Men partiets koalitionspartner centerliberala Framstegspartiet tog endast hem 11,7 procent av rösterna, visade det slutgiltiga resultatet.

Partiernas sammanlagda 48,3 procent av rösterna omvandlas till 32 platser i parlamentet, vilket är minimum för vad som krävs för en majoritet i det 63-sitsiga alltinget.

Efter en natt med vilda politiska spekulationer var det också osäkert på söndagen om statsminister Haarde kommer att fortsätta regera med Framstegspartiet efter dess tillbakagång med sex procentenheter.

Framstegspartiets ledare, industriminister Jon Sigurdsson, som misslyckades med att försvara sin plats i parlamentet sade att valresultatet "kom som en chock".

De två partierna har tillsammans regerat det nordiska landet de senaste 16 åren, en period under vilken Island har blomstrat och blivit ett av de rikaste länderna i världen. Statsministern kan nu välja att styra landet med ett annat parti, till exempel Vänstern-De gröna, vars popularitet bygger mycket på dess kritik mot regeringens miljöpolitik. Vänstern-De gröna fick 14,3 procent av rösterna i valet och ökade med mer än 6 procentenheter från 2003.

Dock ser valobservatörer möjligheter med kombinationer mellan nästan samtliga sex partier som ställde upp i valet, trots deras olika åsikter om EU-medlemskap, EMU, miljön och säkerhetspolitiken.

Magnusson tror att Självständighetspartiet kommer att bilda en koalitionsregering med Vänstern-De gröna eller möjligtvis oppositionspartiet Socialdemokraterna, som fick 26,8 procent av rösterna och blev det näst största partiet i alltinget.

TT

Mer läsning

Annons