Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islamister kan vara redo att ge upp

Annons

En radikal kärna av islamister biter sig ännu fast i den belägrade Röda moskén i Islamabad. Men det finns tecken på att motståndet är på väg att brytas.

Krisen ställer president Musharraf inför ett svårt dilemma.

I kväll bröt nya eldstrider ut vid den omringade moskén i Islamabad. Ett stort antal soldater uppges ha samlats.

Ledaren för de radikala studenterna i Röda moskén i Islamabad sade i eftermiddags till tv-kanalen Geo att hans anhängare är redo att ge upp. De pakistanska säkerhetsstyrkorna ska ha tagit upp hål i moskéns ytterväggar. Däremot finns det enligt nyhetsbyrån inga tecken på att en stormning skulle vara nära förestående.

Under dagen utbröt häftig skottlossning kring moskén och explosioner ekade över komplexet. Armens pansarfordon avancerade med USA-tillverkade attackhelikoptrar smattrande i luften ovanför. Enligt vittnen var skottväxlingen den mest intensiva sedan striderna i den pakistanska huvudstaden flammade upp i tisdags.

Enligt nyhetsrapporter avvaktade armén med slutoffensiven då extremisterna i helgedomen tagit hundratals kvinnor och barn som mänskliga sköldar. Det förnekades dock av företrädare för moskén. Ledaren för den talibanliknande församlingen _ Abdul Aziz, som greps i går när han försökte lämna moskén förklädd i heltäckande svart kvinnoklädsel _ sade i en tv-intervju att en del kvinnliga lärare påverkat flickor att stanna i moskén.

Abdul Aziz uppmanade även i tv-intervjun sina anhängare att ge upp. I den udda intervjun bar han fortfarande den heltäckande kvinnoklädsel han försökt fly i.

En radikal kärna av islamister har dock hittills vägrat lyda sin ledares ord.

Krisen avslöjar hur bräcklig president Musharrafs ställning är och ställer honom inför ett svårt dilemma. Slår han ner upprorsmakarna med våld riskerar han att stöta sig ännu mer med den religiösa högern, vilket kan utlösa mer våld från extremisterna. Låter Musharraf extremisterna hållas drar han på sig kritik från omvärlden, i synnerhet USA som redan tycker att han sviker i kampen mot talibanerna, och från den liberala oppositionen i Pakistan.

Sedan i tisdags har minst 16 personer dödats i strider mellan studenterna och säkerhetsstyrkorna. Många rapporteras också skadade.

Omkring 1|200 studenter hörsammade i går arméns erbjudande om amnesti och lämnade moskéområdet.

TT

Mer läsning

Annons