Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskallt mellan EU och Ryssland

Annons

Rysslands relationer med EU och USA går på tvärs mot den globala uppvärmningen.

De är iskalla.

De årliga toppmötena mellan EU och Ryssland brukar inte ge grandiosa resultat, men tonen i dialogen brukar antyda viss vilja till samarbete.

Inför toppmötet i ryska Samara den 17-18 maj är förväntningarna emellertid nära noll. Polen, med gott stöd av Litauen, blockerar EU:s mandat för förhandlingar med Ryssland om ett nytt partnerskapsavtal.

Polen är missnöjt med att Ryssland på, vad det verkar obestämd tid, har stoppat importen av polska jordbruksprodukter och Litauen tycker att EU måste markera mot Ryssland.

Förhållandet mellan Ryssland och Estland, och därmed EU, är dessutom på bottennivå efter konflikten kring den flyttade sovjetiska soldatstatyn i Tallinn.

Så snart ett EU-land hamnar i delo med Ryssland tycks det också bli problem med leveranserna av rysk olja eller gas till det landet eller delar av EU.

Ett mått på stämningsläget är det hårt formulerade brev som den ryske försvarsministern Sergej Lavrov skickade den 28 april till bland andra EU:s representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Javier Solana, om händelserna i Estland.

Lavrov är mycket hård i omdömena. Han antyder att EU och väst inte tagit sitt ansvar för att tala Estland till rätta. Det som de estländska myndigheterna gjort "utmanar hela den demokratiska världen", skriver Lavrov och fortsätter tala i termer av skändning av hjältars gravar, hjältar som stod emot nazister och fascister.

Det som hänt, hävdar Lavrov, kan påverka Rysslands relationer med EU och Nato på det "mest allvarliga sätt".

Han förväntar sig, skriver han, att EU använder de medel som finns för att stoppa det skändliga som de estländska myndigheterna håller på med.

Ryssarna har gjort klart att händelserna i Estland måste upp på toppmötet i Samara.

Ryssland har även höjt tonläget mot USA, mycket på grund av de amerikanska planerna på att placera ut delar av ett missilförsvar i Polen och Tjeckien. President Vladimir Putin slog an ackordet mot USA i ett skarpt anförande vid en säkerhetskonferens i vintras.

På måndagen for USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Moskva för en flerdagarsvisit. Hon ska bland annat möta Putin och vice premiärministern Sergej Ivanov.

På planet till Moskva tonade hon dock ner talet om ett nytt kallt krig. Det finns ingen grund för sådana jämförelser, sade hon.

Ytterligare frost i relationerna har frågan om den serbiska provinsen Kosovos framtid orsakat. Medan EU och USA är för förslaget om övervakad självständighet för Kosovo hotar Ryssland, på Serbiens sida, med att lägga in veto mot förslaget i FN:s säkerhetsråd.

På tisdagen far också den tyske utrikesministern och nuvarande EU-ordföranden Frank-Walter Steinmeier till Moskva för att försöka bereda marken för något slags resultat från toppmötet i Samara.

TT

Mer läsning

Annons