Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskallt dopp för modiga

Annons

Spanjorskor, tyskar, pakistanier... Den ena efter den den andra tar steget ner i det iskalla vattnet. Påhejade av studiekompisar och övervakade av brandmän från räddningsstationen alldeles intill.

Studenterna drar sig upp ur vaken med isdubbar. Något de flesta klarar galant, trots att de aldrig sett sådan utrustning förut.

- Vi har varken is eller snö hemma. Det är klart att man vill pröva på det här när man får möjlighet, säger Lucia-Ana Santiago Faulimé, från Cadiz i södra Spanien.

Hon var för övrigt snabbast att räcka upp handen när räddningspersonalen frågade vilka som ville pröva på isdoppet.

En annan spanjorska, Iosune Pascual Juanto, är först av alla i vaken.

- Det är lika bra att göra det direkt. Ska jag stå och vänta kanske jag ångrar mig, säger hon.

Det är högskolan Dalarna som tagit det här initiativet för sina utbytes- och andra utländska studenter. För många är frusna sjöar en nyhet. En och annan är inte heller simkunnig. För ett par år sedan drunknade en student från Indien vid ett sommarbesök på en badplats.

- Vi har haft en del andra incidenter också. Det händer att folk ringer oss och berättar att de internationella studenterna är ute på svaga isar och går, säger Catharina Enhöring, Högskolan Dalarna.

Några i studentgruppen läser Sport science på högskolan. I slutet av veckan ska de ut och åka långfärdsskridskor. Inte minst då kommer de här kunskaperna väl till pass.

- Det är bra att få känna på hur det verkligen känns. När man hamnar i det kalla vattnet blir det en otroligt chock för kroppen, säger brandmästaren Kjell Wahrén.

Allt färre omkommer genom drunkning, men antalet isolyckor ökar. Förra året omkom 29 personer vid isolyckor. Snittet för åren innan är 19 personer. Skridsko- och skoterolyckor blir allt vanligare.

Under studentgruppens besök berättar Räddningstjänsten också om sin utrustning och några av Dala mitts 15-16 dykare visar upp hur de arbetar i det fyrgradiga vattnet. Dykledaren Kjell Erikhans lär ut vilken nytta man kan ha av en iskarta.

- Långfärdsåkning blir allt mer populärt. Nu håller sig de flesta på upplogade banor. Men när snön töar bort är det viktigt att ha en aning om hur förhållandena ser ut, säger han.

KÄLLA: SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET INGER WALLIN

Mer läsning

Annons