Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskalla skulptörbröder söker plats för verken

Annons

Det var Sture som började med att såga isblock i Särnasjön och med skoter kära hem dem till gården och forma en juldekoration utöver det vanliga. För några år sedan hängde Ove på och med barns och barnbarns hjälp har han byggt en jätteislykta, formad som en pyramid.

- Det tog väl kanske två dagar att få till den, säger Ove.

Två dagars slit med de stora och mycket sköra isblock.

För de boende i grannskapet till Ove och Sture är deras juldekorationer välkomna och trots isen värmande. I Idre byter Ove ut texten God Jul till Gott Nytt År, efter julhelgen.

De två lokala glädjespridarna borde få chansen och ett uppdrag från det lokala näringslivet att utveckla sitt isbyggande till att skapa sina verk på offentliga platser.

Det tycker läraren och Idreprofilen Sven Franzén.

- Tänk om Sture kunde få resurser att placera ett iskonstverk i centrala Särna, kanske på torget eller vid campingen, medan Ove skulle få samma resurs att glädja bofasta och turister med en ljuslykta vid Kulturhuset, säger han.

- I Idre borde även kommunen gå in då den genom åren smitit undan sitt ansvar med juldekorationer just här. I Särna och Älvdalen har företagarna köpt in dekorationer som kommunen förvarar och sätter upp samt bekostar ström för. I Idre är det näringslivet som bekostar tändandet av marschaller i byn.

Om nu kommunen inte kan tänka sig att stödja Ove och Sture med byggandet av iskonstverk, så har Sven Franzén ett förslag.

- Låt pumpen i Kvalptjärn stå kvar och gör en isfontän som den i Rättvik. Sätt sedan belysning på den. Då skulle även Idre få något som lyser upp i vintermörkret.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons