Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskall förening upphör

Annons

Innan frysboxarna kom var det saltning och konservering som gällde. Det blev mycket enklare när frysboxarna kom.

Nu finns kyl och frys och frysboxar i alla hem, så var det inte förr i tiden.

Men föreningen i Arkhyttan har levt vidare och när hushållen skaffade sig egna frysboxar behöll en del boxarna i fryshuset som en extrafrys.

- Vi har renoverat frysanläggningen en gång, vi böt maskineri. Vi fick tag i ett begagnat kylaggregat från en tank i Grådö mejeri, berättar Birger Skinnars, ordförande i frysboxföreningen.

Orsaken till att föreningen nu upphör är dels ökade driftkostnader där elen kostar cirka 5000 kronor per år, dels att anläggningen drabbats av viss skadegörelse.

Intresset för att vara med i föreningen har också minskat.

- Vi har haft tio medlemmar, men tre har sagt uppmedlemskapet, berättar Mirja Jönsson, sekreterare och kassör i föreningen.

Skinnars och Jönsson tar med tidningens reporter till fryshuset. Det är en rejäl anläggning med 18 frysboxar på kring 200 liter sammanlagt.

Arkhyttans ekonomiska frysboxförening bildades 1954 och fryshuset stod klart att tas i bruk i början av december samma år. Fryshuset byggdes i närheten av Ringens butik vars föreståndare John Mattsson var den som närmast fick ta hand om tillsynen av anläggningen

Medlemmarna betalade 200 kronor vardera i insats och lämnade en skuldförbindelse. Föreningen tog ett lån i Stora Skedvi sparbank och anläggningen uppfördes av firma Lennart Litzell i Gävle.

Föreningens styrelse bestod av Josef Bergeå, ordförande, Erik Arkfors, kassör, samt Sven Carlsson.

-Husmor på Bergå hade två fack, berättar Mirja Jönsson.

Hemkonsulent Ingrid Sundberg, Falun, kom till Arkhyttan och vid ett möte i Bergå färgeri och ullspinneri höll hon ett föredrag om användning, vilka varor som var lämpliga att frysa, vilka emballage som skulle användas med mera.

Än sitter lappen kvar med regler för användningen av frysboxarna.

Frysboxföreningar startades och fryshus anlades även i andra byar i Stora Skedvi och den som propagerade för satsningen var Ernst Simes, berättar Birger Skinnars.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons