Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isen på Runn är rekordsen

Annons

Vi är visserligen framme i mitten av januari, men längst ute på Roxnäs udde slår fortfarande vitvågorna in på stenarna vid strandkanten.

Den enda is vi ser är några små, tunna isflagor, som guppar i takt med våg-skvalpet vid strandkanten.

Det lär dröja innan isen lägger sig på Runn.

-Kylan behöver ligga kvar ett par dygn för att isen ska lägga sig helt och hållet. Men hur som helst kommer det att vara rekordsent, säger Birger Andersson.

1933 frös Runn först den 17 januari, vilket är den tidigare rekordnoteringen. 74 år senare kommer det rekordet alltså att slås.

- Det är ett riktigt extremt år nu. Inte ens i vikarna är isen särskilt tjock, även om det går att åka skridskor på den, säger Birger.

Sedan 1953 har Birger kollat av isläget för SMHI:s räkning. En gång i veckan meddelar han in om isen lagt sig, vilken tjocklek den har, om det är vatten på isen, om det uppstått råkar och så vidare.

- Jag tog över det här jobbet efter min pappa, som började att hålla koll på isen 1916. Men mätningarna sträcker sig så långt tillbaka som till 1861, berättar Birger.

Han har själv flitigt använt sig av isen på Runn genom årens lopp.

- 1951 började jag åka isjakt, men en hel del skridsko har det också blivit, säger Rune, som är en erkänt duktig isjaktsseglare.

En normalvinter brukar tjockleken på Runns is kunna uppgå till 60 centimeter, men så tjock kommer den aldrig att hinna bli nu, även om kylan skulle slå till och hålla sig kvar.

- Det är för kort tid för det. Som jag sa så är det vi upplever något extremt, och frågan är om det är växthuseffekten som orsakar det, säger Birger.

1867 var också ett extrem-år - fast åt andra hållet.

Då gick inte isen på Runn upp förrän den 6 juni.

Nu är frågan om den över huvud taget kommer att lägga sig...

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons