Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländsk musik och bensprätt

Annons

- Det som dansas i kväll är som irländsk schottis, hambo och polka, säger Sören "Fritte" Fridolfsson, som var en av musikerna på gårdagens irländska afton på Skansbacken.

Danserna heter jigs, reel och hornpipes. De framfördes av The Irish dance project som kommer från Stockholm, ackompanjerade av Fritte Fridolfsson och Nås Irländska orkester. Det förklarar varför de irländska rytmerna nått ända till byn. Populariteten där har varit stor.

- Vi har slagit publikrekord varje år. Sist kom det mellan trehundra till fyrahundra, berättar Fritte Fridolfsson.

Så varför ett sådant stort intresse för irländsk musik i Nås? Svaret finns nog delvis i den uppskattning som Riverdanceshowen fick, producerad av Michael Flatley, som visades för första gången i schlager-EM 1994. Efter flera turnéer känner nu de flesta svenskar till dansen, där man hoppandes sprätter med benen och håller händerna tätt intill sidorna.

Anna Mörk och Anna-Maria Gutafsson, båda från Björbo, håller händerna just så och visar att det också är deras bild av hur dansen går till. De ska bestämt dansa. Anna-Maria Gustafsson har varit på aftonen tidigare, men för Anna Mörk är det irländsk premiär.

- Det går ju rykten om att det ska vara ös här, säger Anna Mörk.

Anna-Maria Gustafsson instämmer.

- Och att det är på logen gör ju att det blir riktig stämning.

För på Skansbacken kan man ju i alla fall låtsats att man är i en liten irländsk by, musiken, naturen och de dansglada besökarna gör det lättare. Sören "Fritte" Fridolfsson, försöker få i gång folk inför kvällen genom ett smakprov medan folk tar en öl vid träborden inne i logen. Han började ta reda på mer om den irländska musiken därför att han inte riktigt förstod var det var.

- Men nu har jag varit på Irland flera gånger och kommit fram till att det här verkligen är min musik.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons