Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländare väljer regering i dag

Annons

Irländare begav sig till vallokalerna när de öppnade i morse för att rösta i dagens parlamentsval. Först i kväll klockan 22.30 stänger vallokalerna. Valet är jämnt, men premiärminister Bertie Ahern kämpar för att vinna en tredje mandatperiod.

Han rider på en vågen av att ha mäklat fred på Nordirland och styrt Irland under en en period då ekonomin blomstrat.

Opinionsmätningar ger honom en ledning, men hans center-högerparti Fianna Fail kanske tvingas bilda koalitionsregering med Enda Kennys center-vänsterallians lett av partiet Fine Gael för att bli regeringschef.

Ahern har lett landet med stöd av det mindre liberala partiet Progressive Democrats.

Om inget av blocken vinner kan Sinn Fein, de gröna eller de oberoende få vågmästarroller. Det politiskt isolerade och nationalistiska vänsterpartiet Sinn Féin väntas få omkring nio procent av rösterna.

Men Ahern har slagit fast att han inte tänker bilda regering med Sinn Fein, IRA:s politiska gren i den brittiska provinsen Nordirland.

Rösträkningen inleds i morgon, men om det är jämnt kan den dra ut på tiden.

En opinionsmätning i The Irish Independent ger Aherns koalitionsalternativ 41 procent och 37 procent av rösterna till Kennys vänsterallians, 43 procent med stöd av de gröna.

Därmed ser valspurten ut att bli hård. Valdeltagandet ser också ut att bli högt, enligt analytiker. Med få ideologiska skillnader mellan de blocken bedöms kandidaternas personlighet få stor betydelse.

Fokus har under valrörelsen skiftat från ifrågasättanden av Aherns privatekonomi till stora valfrågor som hälso- och sjukvård, brottslighet och boendekostnader. Aherns ska under början av 90-talet fått pengar av vänner och affärsmän när han var finansminister, något han dock förnekat.

Han sågs först som politiskt död, men lagom till valdagen i Irland har premiärminister Bertie Aherns popularitet ökat kraftigt.

Den 55-årige premiärministern, som leder Fianna Fáil, har under valkampanjen varit hårt pressad av Kennys mitten-vänsterallians.

Men Irlands goda ekonomi förmodas ha spelat Ahern i händerna, liksom att de katolska och protestantiska partierna i Nordirland nu till slut fått igång sitt regeringssamarbete. Ahern har de senaste tio åren kämpat för samförstånd i Nordirland tillsammans med sin brittiske kollega Tony Blair.

Men vad som hänt i Nordirland kan också hända i Irland. I Nordirland samarbetar nu Sinn Féin-ledningen med den protestantiska pastorn och unionistledaren Ian Paisley, något som under den 30 år långa och blodiga konflikten där setts som helt otänkbart.

Fianna Fáil och Fine Gael bildades sedan självständighetsrörelsen splittrats i början av 1930-talet. Fianna Fáil ville fortsätta kampen för ett enat Irland, vilket Fine Gael ansåg var lönlöst.

Men självständighetskampen för uppemot 100 år sedan är i dag praktiskt taget bortglömd. I dag är det ingen större skillnad mellan partierna.

TT

Mer läsning

Annons